Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест Вищої ради правосуддя за 5 - 11 листопада

Реклама

1. ВРП звернулась до ГПУ щодо надання інформації про розкриття злочину за фактом виявлення у Гусятинському районному суді Тернопільської області пристрою для записування та передавання інформації

ВРП розглянула повідомлення в.о. голови Гусятинського районного суду Тернопільської області Ірини Лисюк про втручання в її діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Як зазначено у повідомленні судді, невідомими особами було здійснено проникнення до адміністративної будівлі Гусятинського районного суду Тернопільської області та встановлено у приймальні голови суду невідомий пристрій для записування та передавання інформації (аудіо- та відеофіксація здійснювались із кабінету голови суду), про що невідкладно повідомлено правоохоронні органи.

2. Член ВРП О. Прудивус взяв участь у круглому столі на тему «Використання практики Європейського суду з прав людини в адміністративному судочинстві»

Учасники заходу обговорили питання впливу рішень ЄСПЛ на формування правових позицій адміністративних судів; застосування практики ЄСПЛ при тлумаченні загальних положень та принципів адміністративного судочинства; використання практики ЄСПЛ в адміністративному судочинстві у справах з вирішення податкових спорів; вирішення адміністративними судами публічно-правових спорів у справах з публічної служби з урахуванням практики ЄСПЛ тощо. Член ВРП Олег Прудивус, зокрема, зазначив, що правові позиції КАС і Великої Палати Верховного Суду в адміністративних справах щодо проходження суддями публічної служби і практику ВРП необхідно гармонізувати та виробити єдине розуміння правозастосування.

Олег Прудивус зауважив, що не дивлячись на розвинену систему адміністративної юстиції, постає питання, чи є необхідність застосовувати рішення ЄСПЛ, як ми це робили 10-20 років тому, оскільки непоодинокими є випадки посилань суддів на ці рішення, коли вони не несуть жодного юридично-правового навантаження.

3. ВРП звернулася до КДКА міста Києва стосовно вжиття заходів щодо недопущення адвокатом дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя

Суддя Шевченківського районного суду міста Києва Оксана Голуб повідомила, що 6 вересня 2019 року близько 13:40 їй стало відомо, що того самого дня о 10:00 адвокат передала через її помічника пакет з невідомим вмістом. Адвокат запевнила помічника про її (судді Голуб О.А.) обізнаність щодо вказаного пакета, при цьому повідомляла про перебування із суддею «в сестринських та дружніх стосунках», що, на думку Голуб О.А., мало переконати її помічника взяти у неї відповідний пакет. У пакеті виявлено цукерки, пляшку алкогольного напою, дві шоколадки. Враховуючи, що вказані речі можуть мати ознаки подарунка, відповідно до статті Закону України «Про запобігання корупції» вказаний пакет з описаним вмістом було передано на відповідальне зберігання керівнику апарату суду, про що складено відповідний акт. Такі дії адвоката вона пов'язує з перебуванням у її провадженні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 10 про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності, у якому вказаний адвокат бере участь на стороні захисту.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190703_opublkovano-zakon-pro-sudovu-reformu

4. У газеті «Голос України» офіційно оприлюднено Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування»

У газеті «Голос України» № 212 (7218) від 6 листопада 2019 року офіційно оприлюднено Закон України від 16 жовтня 2019 року № 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Закон набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування (7 листопада 2019 року), крім підпункту 16 пункту 1 розділу I цього Закону, який набирає чинності з 1 січня 2020 року.

5. У 2021 році Служба судової охорони візьме під охорону всі органи та установи системи правосуддя

У ВРП відбулася робоча зустріч з питань стратегії розвитку Служби судової охорони. Планується, що у 2021 році Служба візьме під охорону всі органи та установи системи правосуддя. Наразі триває процес її матеріально-технічного оснащення, організація навчального процесу для співробітників Служби у співпраці із Національною школою суддів України.

6. Органи системи правосуддя звернулись до вищих посадових осіб держави та керівників вищих органів державної влади щодо ризиків прийняття Держбюджету України на 2020 рік у запропонованій редакції

Керівники судів, інших органів та установ у системі правосуддя звернулись зі спільними листами до Президента України Зеленського В.О., Прем'єр-міністра України Гончарука О.В., Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О., Міністра фінансів України Маркарової О.С., Голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Венедиктової І.В., Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Арістова Ю.Ю. стосовно критичної ситуації, що складеться в системі правосуддя України в разі прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстраційний № 2000) у запропонованій Кабінетом Міністрів України редакції.

7. Відбулася зустріч представників Вищої ради правосуддя та Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі

У ВРП відбулася робоча зустріч Голови ВРП Андрія Овсієнка та представників секретаріату Ради із керівником програм розвитку демократії та врядування Регіональної місії USAID в Україні та Білорусі Олександром Піскуном. Учасники зустрічі обмінялися думками щодо чергового етапу реформування судової системи України та новел Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування». Окрему увагу під час зустрічі було приділено питанням подальшої співпраці, серед яких - сприяння впровадженню нового законодавства, розвиток комунікації судів, стратегічне планування розвитку системи правосуддя та інші.

8. У Вищій раді правосуддя проведено прийом громадян

Заступник керівника секретаріату - начальник управління з питань відповідальності суддів та прокурорів Юрій Нікітченко провів прийом громадян. Під час особистого прийому громадяни порушували низку питань, з-поміж яких - недотримання, на їхню думку, норм чинного законодавства України судами під час розгляду судових справ, та просили забезпечити захист їхніх прав, свобод і законних інтересів як учасників судових процесів. Крім того, висловлювали прохання щодо надання інформації про обставини розгляду у Вищій раді правосуддя поданих ними дисциплінарних скарг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини