Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кандидати на адміністративні посади в офіс Генпрокурора проходитимуть поліграф

Реклама

Очільники Генпрокуратури та НАБУ затвердили Інструкцію з організації та проведення поліграфологами Національного антикорупційного бюро України психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа кандидатів на адміністративні посади в Офісі Генерального прокурора.

Відповідний наказ № 265/131 від 4 листопада 2019 року набрав чинності того ж дня.

Визначено, що психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа - здійснений за спеціальною методикою комплекс прийомів отримання, порівняння, аналізу та інтерпретації психофізіологічних параметрів (реакцій) суб'єкта дослідження у відповідь на пред'явлені психологічні стимули.

Ініціаторами дослідження є Генеральний прокурор, його перші заступники або заступники, а суб'єктом дослідження - особа, яка претендує на зайняття адміністративної посади в Офісі Генпрокурора, визначена ініціатором дослідження, яка не має медичних протипоказань і надала добровільну згоду на проходження дослідження.

Висновки поліграфолога не мають наперед встановленої сили, а є лише одним із джерел інформації, відомостей, які підлягають перевірці й оцінці, нарівні з іншою сукупністю зібраних даних, матеріалів стосовно суб'єкта дослідження. Результати дослідження не можуть бути підставою для прийняття будь-яких адміністративно-управлінських рішень стосовно особи, а використовуються для можливого формування в ініціатора дослідження внутрішнього переконання щодо доцільності здійснення заходів у сфері кадрової і службової діяльності.

Проведення дослідження є добровільним: воно проводиться лише за умови отримання від суб'єкта дослідження добровільної згоди на участь у його проведенні. Відповідний кандидат має право в будь-який момент відмовитися від участі у проведенні дослідження, не надавати пояснень щодо виникнення у нього тих чи інших реакцій, що не може свідчити про наявність прихованої інформації.

Якщо існує необхідність проведення дослідження, ініціатор дослідження спрямовує завдання на адресу НАБУ. Воно обов'язково повинно містити:

- анкетні та контактні дані особи, яка претендує на зайняття адміністративної посади в Офісі Генпрокурора;

- відомості щодо посади, на яку претендує особа;

- орієнтовний перелік питань, що підлягають з'ясуванню під час дослідження.

До завдання додаються матеріали, які характеризують особу кандидата, а також інші відомості на розсуд ініціатора дослідження.

Методику та порядок проведення дослідження поліграфолог визначить самостійно. При цьому максимальна кількість питань, які визначаються метою дослідження, не може перевищувати восьми.

Перед початком дослідження поліграфолог під час бесіди із кандидатом додатково переконується в його добровільній згоді на проходження дослідження та пропонує власноруч заповнити відповідну заяву або написати заяву про відмову довільної форми із зазначенням причини.

Спілкування поліграфолога із суб'єктом дослідження ведеться державною мовою.

Складена за результатами дослідження довідка виготовляється в одному примірнику та разом із додатками (завдання, згода, відмова) передається Генеральному прокурору, його першим заступникам або заступникам (а саме, ініціатору дослідження).

Найголовніше про реформу органів прокуратури можна знайти в окремому сюжеті, який для вас зібрала ЮРЛІГА.

З нормативно-правовими актами, що стосуються реформи прокуратури, можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Для цього вам варто замовити тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини