Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Білі плями" у законодавчому врегулюванні права власності на частку у статутному капіталі

1 листопада 2019, 12:49
1276
0
Автор:
Реклама

Питання щодо правового статусу частки учасника господарського товариства у статутному капіталі залишається для юристів дискусійним. Дехто вважає, що частку у статутному/складеному капіталі не можна розглядати як об'єкт права власності.

Крапки над і не допоміг до кінця розставити навіть Закон "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" № 2275-VIII, який набув чинності 17.06.2018. Хоча великим плюсом цього нормативного акта стало врегулювання механізму набуття прав на частку у статутному капіталі.

Очевидно: частка у статутному капіталі ТОВ чи АТ - це специфічний об'єкт права. Господарське товариство в будь-якій формі створюють за допомогою об'єднання засновниками грошових коштів, і/або майна, і/або майнових прав, які належать їм на праві власності. Після передання внеску у власність організації особа втрачає право власності на це конкретне майно / майнові права / гроші, але натомість набуває право власності на еквівалент (рівноцінний замінник) внеску - частку у статутному капіталі.

Проте разом із унесенням вкладу засновником або введенням нового учасника до ТОВ (інвестуванням), купівлею акцій АТ виникає не лише право на частку у статутному капіталі. Засновник/учасник/акціонер набуває також правомочності брати участь в управлінні бізнес-суб'єктом. Сукупно йдеться про корпоративні права. Саме вони, а не частка у статутному капіталі є об'єктом відчуження, дарування, обміну, передання у спадщину, тобто перебувають у ринковому обороті.

Передання чого саме відбувається в разі відчуження чи іншого виду передання корпоративних прав?

Детальніше про правовий статус частки учасника в статутному капіталі господарського товариства читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини