Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виконком міськради не може примусити ПП відшкодувати збитки власникам землі на підставі виданого комітетом акту - ВП

Реклама

Позов про скасування рішення виконкому міськради про затвердження акта з визначення та відшкодування збитків власникам землі не підлягає розгляду в суді.

Відповідний висновок міститься у рішенні Великої Палати від 11 вересня 2019 року у справі № 826/1773/18.

З цим та іншими рішеннями Великої Палати ви можете ознайомитись у VERDICTUM.

Приватне підприємство звернулося до суду з позовом про визнання протиправним і скасування рішення виконавчого комітету міської ради в частині затвердження акта з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, підставою якого зазначено недоотримання доходів територіальною громадою за час фактичного користування ПП земельною ділянкою.

Окружний адміністративний суд позов задовольнив, а суд апеляційної інстанції скасував його рішення і закрив провадження у справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства. При цьому суд керувався тим, що оскільки позовні вимоги спрямовані не на статусні та/або процедурні повноваження органу місцевого самоврядування, а на правомірність визначення йому збитків цим органом як розпорядником (власником) об'єктів комунальної власності, то в основу спору покладені господарські відносини власності, і тому цей спір підлягає вирішенню за правилами Господарського процесуального кодексу.

Вирішуючи питання юрисдикційної належності спору, Велика Палата виходила з такого.

Повноваження виконкому у цьому випадку обмежуються лише обчисленням розміру збитків у встановленому порядку. Такі збитки не можуть бути примусово відшкодовані на підставі рішення відповідача, а відшкодовуються у добровільному порядку або шляхом звернення до суду з відповідним позовом.

Враховуючи наведене, ВП дійшла висновку, що оскаржуване рішення виконкому не створює жодних правових наслідків для позивача, а тому не може порушувати його права чи інтереси, що унеможливлює розгляд таких вимог у порядку адміністративного судочинства.

З урахуванням викладеного висновок суду апеляційної інстанції про закриття провадження в адміністративній справі є правильним. Водночас суд апеляційної інстанції помилково визначив, що цей спір підлягає вирішенню за правилами господарського судочинства.

Як зазначено вище, оскаржуване рішення не порушує прав, свобод або інтересів позивача, що унеможливлює заявлення позовних вимог про визнання протиправним і скасування такого рішення в порядку не лише адміністративного, а й іншого виду судочинства.

Обраний позивачем спосіб захисту прав шляхом подання позову про визнання протиправним і скасування рішення виконкому про затвердження акта з визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, а також розміру таких збитків, завданих унаслідок користування земельною ділянкою, сам собою не сприяє ефективному відновленню порушеного права.

При цьому Велика Палата звернула увагу на те, що в разі незгоди позивача з рішенням виконкому про затвердження акта з визначення збитків власнику землі та невиконання в добровільному порядку цього рішення орган місцевого самоврядування має право звернутися до господарського суду з позовом до ПП про відшкодування збитків.

Нагадаємо, що інноваційний сервіс SMS-Маяк Земля дає можливість отримувати повідомлення про будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок на ранніх стадіях; повідомить про факт подання, суть заяви на зміну статусу ділянки, а також про прийняття рішення щодо зміни статусу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини