Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Збройні Сили можуть використовувати зброю в особливий період

Реклама

20 жовтня 2019 року набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку застосування особовим складом Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період".

З'єднання, військові частини і підрозділи ЗСУ відповідно до Закону можуть залучатися до заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Раніше ці формування відповідно до Закону "Про Збройні Сили України" мали право застосовувати і використовувати зброю та бойову техніку у певних випадках в мирний час, відтепер таку можливість передбачено і в особливий період (крім періоду дії воєнного стану).

Військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту мають право використовувати і застосовувати зброю на підставах і в порядку, визначених Законом «Про Збройні Сили України», статутами Збройних Сил України та іншими актами законодавства, а також спеціальні засоби відповідно до переліку та правил, затверджених Кабміном.

Працівники воєнізованої охорони Державної спеціальної служби транспорту мають право застосовувати:

зброю:

- для захисту свого життя і здоров'я від нападу, а також життя і здоров'я інших осіб, якщо їм загрожує небезпека;

- для відбиття нападу на об'єкти, що охороняються, а також для звільнення цих об'єктів у разі їх захоплення;

- для затримання особи, яку застали при вчиненні тяжкого злочину та яка намагається втекти або яка чинить опір при затриманні;

- для затримання озброєної особи, яка становить або може становити загрозу для інших осіб;

- у разі спроби насильного заволодіння зброєю, якщо в інший спосіб та іншими засобами неможливо припинити цю спробу;

- для зупинки транспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями створює загрозу життю чи здоров'ю працівника та/або інших осіб;

та спеціальні засоби відповідно до переліку та правил, затверджених Кабміном.

Нагадаємо, з текстом прийнятого Закону можна буде ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини