Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про аудит безпеки автомобільних доріг

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190015_proflniy-komtet-rekomenduvav-priynyati-zakon-shchodo-upravlnnya-bezpekoyu-avtomoblnikh-dorg

В Україні впроваджуватимуть аудит безпеки автомобільних доріг.

Відповідний Закон (проект № 1061) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління безпекою автомобільних доріг" було прийнято в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками та правкою, зачитаною під стенограму О. Скічком щодо набрання Законом чинності. Закон було прийнято на ранковому засіданні Парламенту 17 жовтня.

За узагальнюючим висновком Головного юридичного управління положення щодо набрання чинності Законом мають виглядати так: цей Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування, крім абзацу п'ятого підпункту 12 пункту 2 розділу I цього Закону, який набирає чинності щодо міжнародних доріг з 1 січня 2021 року та щодо національних автомобільних доріг - через два роки з дня його опублікування. Таке рішення підтримав Комітет з питань транспорту та інфраструктури.

Законом установлено:

передбачити запровадження аудиту безпеки автомобільних доріг (на стадії їх проектування) і перевірки безпеки автомобільних доріг (під час експлуатації);

визначити органи державної влади та їх повноваження, які здійснюють державне управління у сфері безпеки автомобільних доріг;

ввести поняття управління безпекою автомобільних доріг;

встановити вимоги до підготовки та перевірки компетенції осіб, що здійснюють аудит та перевірку безпеки автомобільних доріг.

Законом доповнюється Закон «Про автомобільні дороги» новою статтею щодо аудиту безпеки автомобільних доріг.

Аудит безпеки автомобільних доріг - це незалежне, системне, технічне та детальне оцінювання впливу проектних рішень на безпеку автомобільних доріг, який здійснюється:

на усіх стадіях проектування, передбачених чинним законодавством відповідно до класу наслідків об'єкту аудиту безпеки автомобільних доріг;

на стадії будівництва (нового будівництва, реконструкції, ремонту) автомобільних доріг;

на стадії введення в експлуатацію.

Він може бути добровільним чи обов'язковим. На міжнародних та національних автомобільних дорогах аудит безпеки автомобільних доріг буде обов'язковим.

Замовниками аудиту безпеки доріг визначено балансоутримувачів автомобільних доріг.

Також замовниками аудиту безпеки автомобільних доріг можуть бути інші юридичні та/або фізичні особи, які мають намір замовити аудит безпеки автомобільних доріг за рахунок власних коштів або з інших джерел, не заборонених законодавством.

Фінансування проведення аудиту безпеки автомобільних доріг забезпечуватиметься його замовником на умовах, які визначаються договором на проведення аудиту безпеки автомобільних доріг.

Під аудитором безпеки автомобільних доріг запропоновано розуміти фізособу, яка пройшла спеціальне навчання, отримала сертифікат на право проведення аудиту безпеки автомобільних доріг та включена до реєстру аудиторів безпеки автомобільних доріг.

Крім того, до компетенції Кабміну у сфері дорожнього руху належатиме затвердження методики визначення економічних втрат у зв'язку із загибеллю або пораненням (травмуванням) людей внаслідок ДТП.

А до компетенції власників автомобільних доріг, вулиць та залізничних переїздів, серед іншого, запропоновано віднести виявлення аварійно небезпечних ділянок та місць концентрації ДТП.

Відповідні зміни вносяться до законів "Про дорожній рух", "Про автомобільні дороги".

З текстом прийнятого Закону після його підписання Президентом та офіційного опублікування можна буде ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтеся в зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини