Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Формат діяльності податкової та митниці може змінитися: Уряд схвалив проект

Реклама

16 жовтня Кабінет Міністрів схвалив проект Закону "Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо удосконалення структури управління в сфері державної митної та податкової політики".

Законопроект, зокрема, запроваджує новий формат діяльності системи центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну митну та державну податкову політику, у форматі єдиної юридичної особи, у зв'язку з чим їх територіальні органи здійснюватимуть діяльність не як юридичні особи, а як відокремлені підрозділи.

Проектом закону передбачено реалізацію заходів, спрямованих на посилення інституційної спроможності зазначених держорганів, та запропоновано внести зміни до Митного кодексу, КАС, ЦПК, ГПК, законів "Про центральні органи виконавчої влади", "Про державну службу" та деяких інших законів, відповідно до яких:

- запроваджується можливість створення Держмитслужбою та Державною податковою службою (ДПС) відокремлених підрозділів без статусу юридичної особи - це забезпечить можливість здійснення діяльності в форматі єдиних юридичних осіб;

- вносяться зміни до понятійного апарату в законодавстві;

- надається можливість керівникам Держмитслужби та ДПС делегувати свої повноваження керівникам своїх відокремлених підрозділів (територіальних органів) відповідно до положень про територіальні органи;

- визначаються особливості оплати праці державних службовців Держмитслужби, ДПС та їхніх територіальних органів, з урахуванням положень Митного та Податкового кодексів;

- надається можливість отримувати на безоплатній основі у формі відкритих даних знеособлену інформацію щодо експортно-імпортних операцій, зокрема митної вартості товарів, інформацію про правопорушення;

- розширюється можливість застосування в митній справі електронних документів;

- вилучене митницями майно буде відкрито реалізовуватись на аукціонах через електронні торгові системи;

- голови місцевих держадміністрацій не впливатимуть на призначення та звільнення керівників митниць.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189908_skhvaleno-programu-dyalnost-uryadu

Очікується, що у разі прийняття реалізація норм закону сприятиме досягненню цілей, визначених Програмою діяльності Кабінету Міністрів, у частині зниження часових та грошових витрат для доброчесного бізнесу під час здійснення митних процедур, наближення до повної електронізації процесів на митниці, а також запровадження ефективної організаційної структури, побудованої за функціональним принципом.

Нагадаємо, ДФС було вирішено знову розділити на податкову та митну служби, а процес розділення ДФС почався із прийняттям урядової постанови № 1200 ще в грудні 2018, яка набула чинності 15 січня 2019 року. Керівником Державної податкової служби обрано заступника Міністра фінансів Сергія Верланова, а 8 травня Уряд призначив його на цю посаду на 5 років з дати початку фактичного виконання обов'язків. Також 6 березня 2019 року Уряд схвалив Положення про Державну податкову і Державну митну служби. Кабмін призначив головою Державної митної служби Максима Нефьодова. 16 липня 2019 року Державна митна служба була зареєстрована як юридична особа в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських організацій. Кабмін схвалив створення територіальних органів Держмитслужби.

Відомості про реквізити всіх найвищих, центральних та регіональних органів влади (адреса, телефони і прізвища керівників), а також дані про історію створення органів влади можна дізнатися у модулі "Органи влади", який входить до складу Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН. Для того щоб ознайомитися з можливостями та наповненням ІПС ЛІГА:ЗАКОН детальніше, скористайтеся тестом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини