Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про концесії

Реклама

Верховна Рада на засіданні 3 жовтня прийняла Закон "Про концесію" (проект № 1046) - "прозоре ефективне адміністрування державних об'єктів".

Концесія визначається як форма здійснення державно-приватного партнерства, яка полягає в наданні концесієдавцем концесіонеру права на створення та/або будівництво (нове будівництво, реконструкцію, реставрацію, капітальний ремонт та технічне переоснащення), та/або управління (користування, експлуатацію, технічне обслуговування) об'єктом концесії, та/або надання суспільно значимих послуг в порядку та на умовах, визначених концесійним договором, і передбачає передачу концесіонеру переважної частини операційного ризику, який охоплює ризик попиту та/або ризик пропозиції.

Концесійний договір укладається на строк, визначений у договорі, який має бути не менше 5 років та не більше 50 років, крім строку концесійного договору щодо будівництва та подальшої експлуатації автомобільних доріг, який має бути не меншим 10 років.

Законопроектом, зокрема, визначено:

- чітке розмежування регулювання концесії та інших форм здійснення державно-приватного партнерства (ДПП);

- єдину процедуру ініціювання та прийняття рішення щодо здійснення ДПП для всіх форм ДПП, у тому числі концесії;

- запровадження прозорої процедури вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), що відповідає кращій міжнародній практиці, зокрема "Типовим законодавчим положенням щодо проектів в сфері інфраструктури, які фінансуються з приватних джерел";

- можливість залучення радників та незалежних експертів для підготовки проектів ДПП у формі концесії;

- додаткові гарантії для концесіонерів та кредиторів, зокрема, передбачення концесійним договором права заміни концесіонера на іншого концесіонера;

- спрощення процедур виділення земельних ділянок для проектів ДПП у формі концесії;

- особливості концесії на ринках, що перебувають у стані природної монополії;

- особливості концесії щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг;

- процедуру трансформації оренди в концесію у разі відповідного звернення з боку орендаря;

- можливість передачі вирішення спорів, які виникають у зв'язку з виконанням концесійного договору, міжнародному комерційному або інвестиційному арбітражу;

- можливість ініціювання концесії потенційним концесіонером;

- чіткий механізм контролю та моніторингу за виконанням концесійних договорів;

- чітке регулювання права власності на об'єкт концесії, метою якого є збереження за державою/територіальною громадою права власності на об'єкт концесії.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування та вводиться в дію з 1 лютого 2020 року, крім деяких положень.

Як вже писала ЮРЛІГА, ВР має намір змінити регулювання інституту концесії. ВР минулого скликання у 2018 році прийняла за основу урядовий законопроект № 8125 "Про концесії".  На засіданні 13 вересня 2019 року ВР прийняла за основу доопрацьований законопроект № 1046 "Про концесію".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини