Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У кожному районі Києва може з'явитися Ратуша: за основу прийнято законопроект про столицю

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189770_zarestrovano-tri-alternativn-zakonoproekti-pro-stolitsyu

Народні депутати мають намір врегулювати питання правового статусу Києва та особливості місцевого самоврядування в столиці.

Законопроект № 2143-3 «Про місто Київ - столицю України» (групи народних депутатів від «Слуги народу» - н. д. О. Ткаченко та ін.) було прийнято в першому читанні за основу на ранковому засіданні Парламенту 3 жовтня.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував ВР прийняти його за основу.

Нардепи пропонують оптимізувати систему органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів. Також вони хочуть закласти в систему управління столицею механізм стримувань і противаг, що унеможливлює узурпацію влади однією посадовою особою.

Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва. Пропонується розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови КМДА. Так, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київради, а голова КМДА здійснюватиме нагляд за додержанням Конституції та законів органами місцевого самоврядування та координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

У проекті врегульовано питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування:

- спеціальний статус Києва;

- реалізацію столичних функцій Києва;

- адміністративно-територіальний устрій Києва;

- організацію міського життя на засадах сталого розвитку міста;

- взаємодію територіальної громади Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області;

- місцеве самоврядування в місті Києві;

- статус Київського міського голови та його заступника з фінансових питань, заступника Київського міського голови - керуючого справами Київського міського магістрату та заступника Київського міського голови - Головного архітектора міста Києва;

- порядок забезпечення головою КМДА дотримання у місті Києві Конституції та законів;

- стратегічне планування в Києві;

- стратегічні документи з розвитку Києва;

- інформаційні системи Києва;

- механізм контролю, аудиту та моніторингу в місті.

Передбачено функціонування Ратуші як єдиного вікна надання послуг. Зокрема, у кожному районі Києва за рішенням районної у місті Києві ради може створюватися Ратуша. Ратуша - це окрема будівля, що буде місцем розташування органів місцевого самоврядування відповідного району в Києві, інших органів, які їм підпорядковані. З метою реалізації принципу єдиного вікна та наближення послуг до суб'єктів їх отримання в приміщенні Ратуші створять можливість отримання більшості таких послуг незалежно від того, який адміністративний орган їх надає. У Ратуші забезпечать можливість отримання послуг в електронній чи іншій формі за вибором суб'єкта звернення.

Передбачено, що депутати Київської місцевої ради як посадові особи органу місцевого самоврядування набувають такого статусу з 1 січня 2021 року в разі проведення дострокових виборів до Київської міської ради.

Висновок ГНЕУ: законопроект доцільно повернути на доопрацювання з обов'язковим переглядом його концептуальних засад.

Як раніше писала ЮРЛІГА, "Слуга народу" хоче вибрати мера Києва 8 грудня і змінити порядок самоврядування в столиці.

З текстом законопроекту може буде ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини