Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстровано три альтернативні законопроекти про столицю

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189373_sluga-narodu-khoche-vibrati-mera-kiva-8-grudnya--zmniti-poryadok-samovryaduvannya-v-stolits

У Парламенті зареєстровано три законопроекти щодо оновлення Закону про столицю.

Законопроект № 2143-1 "Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (н.д. С. Алєксєєв та інші)

Проект передбачає врегулювання питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування, зокрема:

- спеціальний статус міста Києва;

- адміністративно-територіальний устрій Києва: Київрада прийматиме рішення про утворення і ліквідацію, встановлення та зміну меж, найменування і перейменування районів у місті відповідно до закону;

- символіка територіальної громади Києва, районів у місті Києві;

- принципи місцевого самоврядування у Києві;

- встановлюється, що первинним суб'єктом місцевого самоврядування у місті Києві, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада Києва;

- система місцевого самоврядування у місті Києві;

- повноваження Київського міського голови;

- встановлюється, що Київрада буде єдиним представницьким органом територіальної громади Києва;

- встановлюється, що виконавчими органами Київради будуть: Адміністрація міста Києва, департаменти, управління, відділи, сектори та інші виконавчі органи Київської міської ради;

- відроджуватимуться районні ради, виконавчі комітети районних у місті Києві рад;

- закріплюються додаткові повноваження Київського міського голови, Київської міської ради та її виконавчих органів;

- розмежовуються акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування у місті Києві;

- закріплюються фінансові та адміністративні гарантії особливостей здійснення місцевого самоврядування та виконавчої влади у місті Києві;

- визначаються принципи взаємовідносин міста Києва та Київської області;

- визначається особливості обсягу повноважень районних у місті Києві рад та їх виконавчих комітетів;

- ліквідовуються КМДА та районні у місті Києві держадміністрації після обрання депутатів Київради та районних у місті Києві рад на наступних чергових місцевих виборах, які відбудуться після набрання чинності Законом (у разі прийняття його як такого).

Висновок ГНЕУ: законопроект доцільно повернути на доопрацювання, яке обов'язково має включати перегляд його концептуальних засад. Зокрема, Головне управління не може підтримати ідею наділення Київської міської ради дискреційним правом вирішувати питання про утворення і ліквідацію, встановлення та зміну меж, найменування і перейменування районів у місті Києві. Також приписи проекту недостатньо врегульовують окремі питання спеціального статусу Києва, спричиняючи появу прогалин у правовому регулюванні.

Законопроект № 2143-2 "Про внесення змін до Закону України "Про столицю України - місто-герой Київ" (групи народних депутатів від «Голосу»)

Нардепи від «Голосу» пропонують відновити районні в місті Києві ради, ліквідувати РДА та замінити їх виконавчими органами районних рад, наділити Київського міського голову правом очолювати виконавчий орган міської ради - КМДА, а також доручити йому внести на розгляд Київради низку стратегічних документів для розвитку столиці.

Запропоновано встановити, що виконавчим органом Київської міської ради буде КМДА, яка паралельно виконуватиме функції місцевого органу виконавчої влади, що є особливістю здійснення виконавчої влади у місті Києві. Районні у місті Києві ради матимуть власні виконавчі органи, які утворюватимуться районними в місті радами, будуть підзвітними та підконтрольними відповідним радам.

Також депутати пропонують призначити та провести вибори депутатів районних у місті Києві рад одночасно з найближчими черговими виборами депутатів Київради та Київського міського голови.

Висновок ГНЕУ: законопроект доцільно повернути на доопрацювання з обов'язковим переглядом його концептуальних засад (зокрема, у проекті зберігаються «запозичені» з чинної редакції Закону «Про столицю України - місто-герой Київ» невдалі та застарілі положення, які потребують перегляду і оновлення).

Законопроект № 2143-3 «Про місто Київ - столицю України» (групи народних депутатів від «Слуги народу»)

Нардепи пропонують оптимізувати систему органів місцевого самоврядування та виконавчої влади в Києві через уточнення повноважень цих органів. Також вони хочуть закласти в систему управління столицею механізм стримувань і противаг, що унеможливлює узурпацію влади однією посадовою особою.

Зокрема, пропонується відновити районні ради у місті Києві як представницькі органи жителів районів Києва. Пропонується розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови КМДА. Так, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат - виконавчий орган Київської міської ради, головувати на засіданнях Київради, а голова Київської міської державної адміністрації здійснюватиме нагляд за додержанням Конституції і законів органами місцевого самоврядування та координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Також проектом комплексно врегульовано питання щодо правового статусу міста Києва та особливостей місцевого самоврядування:

- спеціальний статус Києва;

- реалізацію столичних функцій Києва;

- адміністративно-територіальний устрій Києва;

- організацію міського життя на засадах сталого розвитку міста;

- взаємодію територіальної громади Києва та територіальних громад населених пунктів Київської області;

- місцеве самоврядування в місті Києві;

- статус Київського міського голови та його заступника з фінансових питань, заступника Київського міського голови - керуючого справами Київського міського магістрату та заступника Київського міського голови - Головного архітектора міста Києва;

- порядок забезпечення головою КМДА дотримання у місті Києві Конституції та законів;

- стратегічне планування в Києві;

- стратегічні документи з розвитку Києва;

- інформаційні системи міста Києва;

- механізм контролю, аудиту та моніторингу в місті.

Передбачено функціонування Ратуші як єдиного вікна надання послуг. Зокрема, у кожному районі Києва за рішенням районної у місті Києві ради може створюватися Ратуша. Ратуша - це окрема будівля, що буде місцем розташування органів місцевого самоврядування відповідного району в Києві, інших органів, які їм підпорядковані. З метою реалізації принципу єдиного вікна та наближення послуг до суб'єктів їх отримання в приміщенні Ратуші створять можливість отримання більшості таких послуг незалежно від того, який адміністративний орган їх надає. У Ратуші забезпечать можливість отримання послуг в електронній чи іншій формі за вибором суб'єкта звернення.

Висновок ГНЕУ: законопроект доцільно повернути на доопрацювання з обов'язковим переглядом його концептуальних засад.

З текстами зазначених законопроектів можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини