Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські виші фінансуватимуть по-новому: проект

Реклама

В Україні можуть змінитися засади фінансування закладів вищої освіти: перехід від принципу державного замовлення на підготовку фахівців до державного фінансування.

Відповідний законопроект № 2170 "Про внесення змін до законів України щодо фінансування вищої освіти", поданий І. Совсун і В. Цабалем, було зареєстровано в Парламенті 24 вересня.

У законопроекті передбачено державне фінансування закладів вищої освіти через 3 бюджетні програми: Фонд загального фінансування закладів вищої освіти; Фонд розвитку вищої освіти; Фонд соціальної підтримки в системі вищої освіти.

Фонд загального фінансування має забезпечувати базове фінансування закладів. Передбачено, що гроші між університетами мають розподілятися відповідно до формули, яку за поданням МОН має затвердити Кабмін. Формула має враховувати такі показники якості роботи закладів вищої освіти: кількість здобувачів; рівень працевлаштування випускників; результати наукової роботи; залучення коштів на наукову роботу; рівень інтернаціоналізації університету тощо.

Для використання формули Кабмін має щороку затверджувати загальну кількість місць для навчання студентів, яка фінансуватиметься за кошти держбюджету, у розрізі галузей знань та (або) спеціальностей. МОН має визначати норматив фінансування для різних галузей знань та спеціальностей, враховуючи, що для підготовки студентів за різними спеціальностями потрібна неоднакова кількість ресурсів.

Розпорядником бюджетних коштів, що спрямовуються на фінансування вищої освіти в усіх закладах, крім військових, буде МОН. Інші органи, до сфери управління яких належать заклади вищої освіти, подають пропозиції щодо обсягів фінансування та кількості місць, що фінансуються з держбюджету. Таким чином заплановано забезпечити однакові умови фінансування для всіх вишів незалежно від їх підпорядкування.

Для досягнення кадрової, фінансової та організаційної автономії закладів вищої освіти законопроектом передбачено запровадження нової юридично-правової форми - суспільної інституції. Це буде небюджетна установа, створена з метою забезпечення суспільних і приватних інтересів у сфері освіти, науки та/або культури, що отримує фінансування з державного та/або місцевого бюджету.

Заплановано, що всі виші державної та комунальної форми власності будуть діяти у формі суспільної інституції: вони зможуть самостійно формувати штатні розписи, визначати принципи оплати праці, норми часу навчальної та іншої роботи, утворювати разові спеціалізовані вчені ради для захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора філософії. Таким чином, кожен заклад вищої освіти отримує автономію.

Приватні заклади освіти зможуть отримувати державне фінансування за умови, що вони також діятимуть у формі суспільної інституції.

Законопроект передбачає, що виші зможуть обрати, що буде головним у їхній діяльності: лише навчання студентів чи навчання, поєднане з науковою діяльністю. Для вишів, які оберуть статус навчальних, у формулі розподілу Фонду загального фінансування більшу вагу матимуть показники, котрі свідчать лише про якість освітніх програм (працевлаштування студентів). Для навчально-дослідницьких закладів порівняно більшу вагу будуть мати показники наукової діяльності.

Передбачено, що рішення про статус закладу вищої освіти ухвалюватиме вчена рада. Заклади, які оберуть статус навчально-дослідницького, проходитимуть атестацію як наукові установи. Результати атестації впливатимуть на обсяг фінансування, але основним інструментом регулювання залишається формула розподілу коштів Фонду загальної діяльності.

Аби реалізувати розподіл державного фінансування на підставі формули, будуть необхідні дані про працевлаштування випускників закладів вищої освіти, тому законопроект передбачає запуск системи автоматизованого моніторингу працевлаштування випускників, методологію якої має розробити МОН, а затвердити - Кабмін.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186978_v-ukran-zyavlyatsya-tsentri-profesyno-doskonalost

Видатки Фонду розвитку вищої освіти будуть спрямовані на: 1) розвиток інфраструктури вишів; 2) розбудову та функціонування центрів досконалості у вишах; 3) проекти сприяння розвитку вищої освіти і науки. Видатки фонду розвитку мають становити не менше 10 % від загальних видатків на вищу освіту. Ці кошти розподілятимуться між вишами за конкурсом, положення про який та склад затверджуватиме Кабмін.

Законопроект передбачає можливість створення навчально-дослідницькими закладами вищої освіти центрів досконалості - структурних підрозділів, діяльність яких спрямована на дослідження та створення освітніх програм якісно нового рівня. Для цього центри досконалості отримуватимуть з Фонду розвитку ресурси на інфраструктуру та вищі зарплати, які дозволять залучити фахівців світового рівня.

Передбачено, що Фонд соціальної підтримки включатиме кошти на стипендії, фінансування вищої освіти для пільгових категорій здобувачів та інші види соціальної підтримки здобувачів освіти.

З текстом законопроекту можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини