Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам, страховикам і біржам спростять звітування про фіноперації: проект

Реклама

25 вересня Кабмін підтримав проект Закону № 2179 "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", спрямований на комплексне удосконалення національного законодавства у сфері фінансового моніторингу. Зазначений законопроект зареєстровано в Парламенті 25 вересня.

Законопроект адаптує українське законодавство з питань запобігання та протидії відмиванню доходів до норм четвертої Директиви ЄС 2015/849 та Регламенту ЄС 2015/847, стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей та фінансуванням тероризму (FATF).

Фахівці Мінфіну працювали над проектом закону спільно з Держфінмоніторингом, НБУ та міжнародними експертами проекту USAID «Трансформація фінансового сектору в Україні». Прийняття законопроекту дасть змогу виконати одну з ключових умов для надання ЄС другого траншу макрофінансової допомоги розміром 500 млн євро в жовтні 2019 року.

У законопроекті запропоновано:

спростити процедури звітування про фінансові операції для суб'єктів первинного фінансового моніторингу (банків, страховиків, кредитних спілок, ломбардів, бірж, платіжних організацій та інших фінансових установ). Зокрема, розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, збільшується зі 150 до 400 тис грн, а кількість ознак таких операцій зменшується з 17 до 4.

Передбачено застосування ризик-орієнтованого підходу при проведенні належної перевірки клієнтів, перехід до кейсового звітування про підозрілі операції (діяльність) та автоматизацію процесу надання інформації, а також збільшується термін для інформування спеціального уповноваженого органу про порогові операції з 3 до 5 робочих днів.

Законопроект деталізує механізм замороження активів і зупинення фінансових операцій, посилює вимоги до розкриття кінцевих бенефіціарних власників компаній. На думку авторів проекту, значення має масштабність порушення, а не розмір статутного капіталу порушника, тому максимальний штраф складатиме 10 млн НМДГ, а не 1 % суми зареєстрованого статутного капіталу. Зауважимо, що розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Проект Закону передбачає введення обов'язку для платіжних систем супроводжувати грошові перекази інформацією про платника та одержувача переказу; забезпечувати наявність та повноту інформації про платника та одержувача платежу; встановлювати запобіжні заходи, спрямовані на протидію маніпуляціям з грошима, одержаними від злочинів, та збиранню грошей чи майна для терористичних цілей.

З текстом законопроекту, після того як він з'явиться на офіційному сайті ВР, можна буде ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Більше про юридичні фірми та об'єднання, які зможуть вас захистити в разі порушення ваших прав, можна дізнатися із Національного професійного юридичного каталогу Liga:BOOK.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини