Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про декриміналізацію фіктивного підприємництва опубліковано

Реклама

Сьогодні, 24 вересня, в газеті Верховної Ради "Голос України" опубліковано Закон № 101-IX щодо декриміналізації фіктивного підприємництва.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

З текстами Законів можна ознайомитися у ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Законом, зокрема, вилучається ст. 205 з КК, яка визнає кримінально караним створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Підвищено штрафи за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачені в ст. 212 КК.

А саме пропонується визначити:

- під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів, які в три тисячі і більше разів перевищують встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян (зараз - тисячу);

- під великим розміром коштів слід розуміти суми, які в п'ять тисяч і більше разів перевищують встановлені НМДГ (зараз - три тисячі);

- під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів, які в сім тисяч і більше разів перевищують встановлені НМДГ (зараз - п'ять тисяч).

Умисне ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації, незалежно від форми власності або особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи чи будь-якою іншою особою, яка зобов'язана їх сплачувати, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у значних розмірах, каратиметься штрафом від 3000 НМДГ (51000 грн) до 5000 НМДГ (85000 грн) або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Діяння, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до фактичного ненадходження до бюджетів чи державних цільових фондів коштів у великих розмірах, каратимуться штрафом від 5000 НМДГ (85000 грн) до 7000 НМДГ (119000 грн) з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до 3 років.

Нагадуємо, що розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

В абзаці 1 ч. 3 ст.216 КПК відповідно цифри 205 виключено.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини