Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/189210_prezident-podpisal-zakon-ob-otmene-deputatskoy-neprikosnovennosti

1. Опубліковано Закон про зняття депутатської недоторканності

У "Голосі України" від 12 вересня опубліковано Закон № 27-IX щодо недоторканності народних депутатів України . Таким чином, з 1 січня 2020 року набудуть чинності зміни до статті 80 Конституції, відповідно до яких народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Нагадаємо, чинна редакція передбачає, що нардепи не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані (це положення Законом виключено).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189487_priynyato-zakon-pro-zakhist-pozichalnikv

2. Прийнято Закон про захист споживачів фінансових послуг

20 вересня ВР прийняла Закон (проект № 1085-1) щодо захисту прав споживачів фінансових послуг. За ненадання повної інформації про умови надання кредиту посадовці юридичної особи або ФОп заплатять штраф від 50 до 200 НМДГ (850 - 3400 грн). За кожен випадок приховання інформації застосовуються штрафні санкції (від 300 до 600 НМДГ). За збільшення в односторонньому порядку фіксованої процентної ставки або неповідомлення споживача про зміну процентної ставки стягується від 500 до 800 НМДГ за кожен такий випадок. Відповідальність передбачена і за недобросовісну рекламу у цій сфері. До загальних витрат за споживчим кредитом віднесуть усі витрати, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб. Встановлять правила розрахунку орієнтовної вартості кредиту для споживача. Крім того, встановлюються правила укладення електронного договору про споживчий кредит.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189455_priynyato-zakon-shchodo-perezavantazhennya-derzhsluzhbi

3. Прийнято Закон про перезавантаження держслужби

19 вересня ВР прийняла Закон (законопроект № 1066) щодо перезавантаження влади, який набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням, крім положень щодо контракту про проходження державної служби (та деяких інших), що набудуть чинності з 1 січня 2020 року. З цієї ж дати Кабмін визначатиме розміри посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників державних органів. В Законі про державну службу запроваджується контрактна форма проходження держслужби.  Контракт може передбачати дистанційну роботу   з віддаленим доступом. Тимчасово вводиться спрощена процедура звільнення держслужбовців категорії А (керівники центральних органів виконавчої влади). Наказ (розпорядження) про звільнення держслужбовця при ліквідації, реорганізації держоргану, скорочення штату, негативних оцінках, дисциплінарному проступку може бути виданий суб'єктом призначення або керівником державної служби у період тимчасової непрацездатності службовця або його відпустки із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189452_vr-vvela-dinu-zvtnst-z-sv--pdfo-z-2021-roku

4. Прийнято Закон про об'єднання звітності з ЄСВ і ПДФО

 19 вересня ВР  прийняла Закон щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб (проект № 1057) та внесла зміни до Податкового кодексу (проект № 1072). Закони набудуть чинності з 1 січня 2021 року. Уніфікована звітність з ЄСВ та ПДФО подається щоквартально. Платники податків, у тому числі податкові агенти, платники єдиного внеску, зобов'язані подавати контролюючим органам у строки, встановлені ПК для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189446_priynyato-zakon-pro-reformu-prokuraturi

5. Прийнято Закон про скорочення прокурорів

19 вересня ВР прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» (проект № 1032). Після атестації прокурорів створять Офіс Генерального прокурора, обласні та окружні прокуратури. Генпрокур зможе ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.  Ліквідовуються військові прокуратури, але при цьому Генпрокурор зможе  утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу, обласних та окружних прокуратур. 15 тисяч  працівників органів прокуратури скоротять до 10 тис. осіб. Усі кандидати з вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права матимуть можливості брати участь у відборі на заміщення посад в усіх органах прокуратури. Національну академію прокуратури України перетворять на Тренінговий центр прокурорів України. Заплановано підвищити базовий посадовий оклад прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а також установити обмеження в розмірі 25 % для максимального розміру премії прокурора за результатами календарного року, яка нараховується виключно відповідно до оцінки його роботи. Нагадуємо, що розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189447_ukhvaleno-zakon-pro-restrukturizatsyu-povyazanikh-borzhnikv

6. Прийнято Закон про реструктуризацію пов'язаних боржників

19 вересня ВР прийняла Закон щодо вдосконалення процедури проведення фінансової реструктуризації (проект № 1070), який набуде чинності після опублікування. В прикінцевих положеннях Закону «Про іпотеку» визначено, що після завершення позасудового врегулювання, здійсненого під час проведення процедури фінансової реструктуризації та/або на виконання плану реструктуризації, вимоги іпотекодержателя за основним зобов'язанням, що залишаться незадоволеними внаслідок недостатності вартості предмета іпотеки, не припиняються та підлягають задоволенню. Зверніть увагу, про початок та хід реєстраційної процедури стосовно об'єктів іпотеки можна дізнатись за допомогою сервісу SMS-Маяк Іпотека. Також передбачено, що фінансова реструктуризація боржників, які є пов'язаними особами, може проводитися в рамках однієї процедури за умови, що залучені кредитори - фінансові установи кожного боржника письмово це погодили. Залучені кредитори зможуть  передати на розгляд арбітражу будь-який спір, що виникає під час проведення процедури фінансової реструктуризації. 

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189400_fktivne-pdprimnitstvo-dekrmnalzovano-priynyato-zakon

7. Прийнято Закон про декриміналізацію фіктивного підприємництва

18 вересня прийнято Закон «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес»  (проект № 1080). З КК  виключено статтю 205 "Фіктивне пдприємництво", за якою визнається кримінально караним створення або придбання суб'єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона. Разом з тим, підвищено штрафи за ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), передбачені в ст. 212 КК.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189399_zmneno-pdsudnst-vaks

8. Прийнято Закон про зменшення обсягу справ для передачі антикорупційному суду

18 вересня ВР прийняла Закон щодо початку роботи антикорупційного суду (проект № 1025 ), який набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням. Закон поширює підсудність Вищого антикорупційного суду (апеляційної палати, слідчих суддів) на кримінальні провадження, відомості за якими в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені: 1) з дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду»; 2) до дня набрання ним чинності, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189326_viborchiy-kodeks-vetovano-prezident-poyasniv-prichini

9. Ветовано Виборчий кодекс

Президент ветував Виборчий кодекс, прийнятий 11 липня 2019 року. Президента не влаштовує: "фактичне збереження складової, характерної для пропорційної виборчої системи із закритими списками"; непродуманість гендерної квоти; незабезпечення прав переселенців, осіб з інвалідністю; ускладнення цензу осілості тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189470_gospodarskiy-sud-zalishit-pozov-bez-rozglyadu-ne-vivchayuchi-materali-yakshcho-pozivach-movchki-unika-zasdan

10. Об`єднана палата КГС ВС роз'яснила наслідки неявки в засідання позивача

У постанові від 13 вересня 2019 року за справою №  916/3616/15 йдеться про те, за правилами чинного ГПК неявка позивача, якому суд повідомив про судове засідання, матиме наслідком залишення позову без розгляду, крім випадку коли позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору. Суд не повиненн оцінювати можливість розгляду спору за наявними матеріалами. якщо позивач не з'явився без попередження. Зверніть увагу, що палата відступила від попередніх висновків КГС. Усі судові рішення можна знайти у VERDICTUM.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини