Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада заявляє про нікчемність виборів в окупованому Криму

Реклама

Верховна Рада не визнає легітимність так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях України - в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Відповідну заяву, затверджену постановою ВР № 66-IX направлено до парламентів іноземних держав та міжнародних парламентських організацій.

Верховна Рада просить іноземних парламентарів та міжнародних парламентських організацій дати принципову оцінку незаконним діям Російської Федерації з організації і проведення "місцевих виборів" в окупованому Криму, утриматися від комунікації з незаконними інституціями російської окупаційної адміністрації та її представниками на національному і на регіональному рівнях, а також сприяти припиненню окупації Криму.

Членів Парламентської асамблеї Ради Європи під час чергової жовтневої сесії ПАРЄ 2019 року просять засудити проведення незаконних виборів та під час січневої сесії ПАРЄ 2020 року утриматися від підтримки повноважень членів парламентської делегації Російської Федерації, які були обрані голосами кримчан та перебувають під санкціями Європейського Союзу.

Верховна Рада закликає демократичні країни світу продовжити та посилити міжнародний політичний та економічний тиск на Російську Федерацію з метою відновлення територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, у тому числі у вигляді обмежувальних заходів, пов'язаних із тимчасовою окупацією Криму.

Парламентарі вкотре нагадали про триваючу збройну агресію РФ проти України, окупацію частин території України; про незаконне позбавлення України можливості здійснювати свої суверенні права морської держави в акваторіях Чорного та Азовського морів і Керченської протоки; протиправне використання енергетичних та біологічних ресурсів, які належать Україні та її народу,

Крім того, Російська Федерація продовжує мілітаризацію Криму, політику етноциду кримських татар та етнічних українців в республіці, включаючи дискримінаційні переслідування українців, кримських татар та представників інших національних меншин і корінних народів, а також незаконно утримує українських громадян у в'язницях.

РФ грубо порушує основні принципи і загальновизнані норми міжнародного права, насамперед поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, що закріплені у Статуті Організації Об'єднаних Націй, Гельсінському заключному акті 1975 року, у Статуті Ради Європи, Будапештському меморандумі 1994 року тощо.

На додачу, РФ не виконує наказ Міжнародного Суду ООН від 19 квітня 2017 року у справі "Україна проти Російської Федерації", зокрема щодо скасування заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини