Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято Закон про реформу прокуратури

Реклама

Рада підтримала першочергові заходи із проведення оцінки відповідності чинних прокурорів критеріям професійної компетентності, доброчесності та професійної етики, а також надання можливості всім доброчесним кандидатам, які мають належні теоретичні знання та практичні навички, на конкурсних засадах зайняти посаду прокурора у будь-якому органі прокуратури.

Відповідний Закон (проект № 1032) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» було прийнято 19 вересня з урахуванням пропозицій профільного комітету й техніко-юридичними правками. Таке рішення підтримало 259 народних депутатів.

До другого читання було подано 197 поправок, 101 з них враховано, 96 відхилено.

Законом вносяться зміни до Закону «Про прокуратуру» та інших законів, пов'язаних переважно із необхідністю зміни назв органів прокуратури.

Серед основних нововведень:

1. Після проведення атестації прокурорів замість чинної структури органів прокуратури передбачено створюється нова структура: Офіс Генерального прокурора, обласні та окружні прокуратури. Генеральному прокурору буде надано право ліквідовувати та реорганізовувати окружні та обласні прокуратури.

2. Ліквідовуються військові прокуратури, але при цьому встановлюється право Генпрокурора в разі потреби утворювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу Офісу Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратур.

3. Зменшується максимальна кількість працівників органів прокуратури з 15000 до 10000 осіб.

4. Генпрокурор матиме повноваження затверджувати: стратегію розвитку прокуратури; систему оцінювання якості роботи прокурорів; порядок вимірювання та регулювання навантаження на прокурорів; порядок розгляду звернень щодо неналежного виконання прокурором, який обіймає адміністративну посаду, посадових обов'язків, встановлених для такої посади.

5. Усі кандидати з вищою юридичною освітою та стажем роботи у сфері права матимуть можливості брати участь у відборі на заміщення посад в усіх органах прокуратури.

6. Національну академію прокуратури України перетворять на Тренінговий центр прокурорів України.

7. Заплановано підвищити базовий посадовий оклад прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а також установити обмеження в розмірі 25 % для максимального розміру премії прокурора за результатами календарного року, яка нараховується виключно відповідно до оцінки його роботи. Нагадуємо, що розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

8. Прокурори, які на день набрання чинності зазначеним Законом займають посади прокурорів у Генпрокуратурі, регіональних і місцевих прокуратурах, військових прокуратурах, можуть бути переведені на посаду прокурора в Офісі Генерального прокурора, обласних та окружних прокуратурах лише у разі успішного проходження ними атестації. Її проводитимуть у порядку, передбаченому цим Законом. Атестація не поширюватиметься на прокурорів САП.

9. Атестацію прокурорів проводитимуть кадрові комісії, які оцінюють професійну компетентність прокурорів, їх професійну етику та доброчесність.

10. Атестація прокурорів включатиме: 1) складення іспиту у формі анонімного письмового тестування для виявлення рівня знань та умінь у застосуванні закону, відповідності здійснювати повноваження прокурора; 2) проведення співбесіди з метою оцінки відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, професійної етики та доброчесності. Для виявлення рівня володіння практичними знаннями та навичками прокурори виконуватимуть письмове практичне завдання. У разі неуспішного проходження атестації прокурора звільнять з посади.

11. Тимчасово, до 1 вересня 2021 року, передбачено зупинити повноваження Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

12. Знову змінюються вимоги до особи, яка претендує на зайняття посади Генерального прокурора: кандидат повинен мати вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше п'яти років. Нагадаємо, цю норму було змінено, аби призначити на цю посаду Ю. Луценка.

При цьому установлюється, що Генеральний прокурор: затверджує порядок проведення добору кадровими комісіями на зайняття вакантної посади прокурора; визначає порядок заміщення тимчасово вакантних посад прокурорів в органі прокуратури; призначає осіб на адміністративні посади в Офісі Генерального прокурора та на посаду керівника обласної прокуратури (за схваленням Комісії з добору керівного складу органів прокуратури); визначає порядок розгляду дисциплінарних скарг кадровими комісіями про вчинення прокурором дисциплінарного проступку та здійснення дисциплінарного провадження; визначає порядок прийняття рішення кадровими комісіями за результатами дисциплінарного провадження і за наявності підстав, передбачених Законом «Про прокуратуру», про накладення на прокурора дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора.

Головне юридичне управління надало зауваження до законопроекту, підготовленого до розгляду в другому читанні: законопроект потребує доопрацювання та внесення на повторне друге читання.

Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування, крім окремих положень, які набирають чинності з дня початку роботи відповідно Офісу Генерального прокурора, регіональних прокуратур, окружних прокуратур.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини