Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

На митниці введуть привілейованих авторизованих економічних операторів

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/165745_kabmin-reshil-kak-ispolnyat-soglashenie-ob-assotsiatsii-s-es

На ранковому засіданні 12 вересня ВР прийняла за основу законопроект № 1048 "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів", який доповідав ініціатор та голова профільного Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Проектом пропонується запровадити інститут авторизованих економічних операторів (АЕО) - підприємств, яким органами доходів і зборів надано авторизацію та відповідні преференції.

Аналогічний інститут функціонує в ЄС, тому є перспектива їх подальшого взаємного визнання, що передбачено статтею 80 Угоди про асоціацію з ЄС.

очікується, що майбутнє визнання статусу національних АЕО митними органами країн ЄС забезпечить участь українських АЕО у формуванні так званих безпечних ланцюгів постачання товарів та підвищить їх конкурентоспроможність на зовнішньому та внутрішньому ринках.

Крім того, передбачено введення загальної декларації прибуття - повідомлення органу доходів і зборів про товари, призначені для ввезення на митну територію України, у тому числі з метою транзиту, що містить відомості, необхідні для аналізу ризиків з метою безпеки та надійності.

Альтернативний законопроект № 1048-1 доповідала пані Южаніна, яка просила врахувати запропоновані нею правки до другого читання.

Так, до АЕО, які відповідають 5 критеріям, мають застосовуватися спеціальні спрощення: процедура випуску за місцезнаходженням; спрощене декларування; можливість самостійного накладення пломб спеціального типу; загальна 100% гарантія покриття митних платежів.

Разом з тим, спрощене декларування та самостійне пломбування має стосуватимуться й інших, крім АЕО підприємств (малих і середніх), які відповідають окремим критеріям.

Крім того, не може бути реалізована норма щодо надання АЕО переваги виконати митні формальності у першочерговому порядку, оскільки це призведе до ручного встручання в автоматизовану систему.

Слідкувати за законодавчою процедурою та долею ініціативи можна у модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини