Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки покарають за приховані відсотки за кредитами

Реклама

На ранковому засданні 11 вересня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 1085-1 щодо захисту прав споживачів фінансових послуг.

По-перше, встановлюється адміністративна відповідальність за ненадання, несвоєчасне надання споживачу фінансових послуг повної інформації про умови надання фінансових послуг або надання недостовірної інформації про фінансову послугу. Посадовці юридичної особи або фізособи- підприємці заплатять штраф від 50 до 200 НМДГ (850 - 3400 грн).

За кожен випадок приховання інформації застосовуються штрафні санкції (від 300 до 600 НМДГ).

За збільшення в односторонньому порядку фіксованої процентної ставки або неповідомлення споживача про зміну змінюваної процентної ставки стягується від 500 до 800 НМДГ за кожен такий випадок.

По-друге, недобросовісною рекламою у сфері фінансових послуг вважатиметься:

1) реклама фінансових послуг без набуття особою, що їх надає, статусу фінансової установи чи без одержання нею відповідного дозволу або ліцензії, якщо законом для провадження діяльності з надання таких послуг передбачено набуття статусу фінансової установи чи одержання відповідного дозволу або ліцензії;

2) реклама фінансових послуг, надання яких на території України заборонено законом;

3) реклама фінансових послуг, у якій інформація про умови надання фінансових послуг:

подається шрифтом, розмір якого на 50 і більше відсотків менший за шрифт, яким подана назва фінансової послуги, що рекламується;

оголошується більш як на 25 відсотків швидше за оголошення назви фінансової послуги, що рекламується, тощо.

Слідкувати за дотриманням прав боржників будуть Національний банк, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг.

По-третє, до загальних витрат за споживчим кредитом віднесуть усі витрати споживача, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб. Встановлять правила розрахунку орієнтовної вартості кредиту для споживача.

По-четверте, встановлюється єдиний для всіх фінансових установ-кредитодавців формат розрахунку загальної вартості кредиту та єдина формулу розрахунку реальної річної процентної ставки, результати розрахунків яких мають бути зазначені у договорі про споживчий кредит.

У зв'язку з цим регулятори не затверджуватимуть методику розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит. Разом з тим вони встановлюватимуть додаткові вимоги до паспорту споживчого кредиту.

По-п'яте, встановлюються правила укладення електронного договору про споживчий кредит та використання електронного підпису до та під час підписання такого договору, а також у разі внесення змін до нього.

Як вже писала ЮРЛІГА, поки споживач не захищений, якщо ознайомився з умовами кредиту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини