Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардепи підтримали скасування "правок Лозового"

Реклама

Сьогодні, 10 вересня народні депутати прийняли за основу за скороченою процедурою законопроект № 1009 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства", яким, зокрема, пропонується скасування "правок Лозового", що стосувалися строків досудового розслідування, призначення і проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру.

Крім того, нардепи ухвалили рішення про скорочення терміну підготовки до другого читання відповідного законопроекту.

З тестом законопроекта можна буде ознайомитись у модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Законопроектом вносяться зміни до Кримінального процесуального кодексу та пов'язані із цим зміни до Законів:

- "Про статус народного депутата України";

- "Про Національне антикорупційне бюро України";

- "Про судову експертизу";

- "Про радіочастотний ресурс України";

- "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій".

Як повідомив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський, Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти даний проект Закону за основу і в цілому як закон з техніко-юридичними правками та з урахуванням наступних пропозицій:

1. « статтю 481 доповнити частиною другою такого змісту:

Генеральний прокурор (виконувач обов'язків Генерального прокурора), його заступник, керівник регіональної прокуратури може доручити іншим прокурорам, слідчим здійснити письмове повідомлення про підозру особам, визначеним в частині першій цієї статті, у порядку, визначеному частинами першою та другою статті 278 цього Кодексу».

2. Пункт 1 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» проекту викласти в такій редакції:

«1. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, окрім змін до Закону України «Про статус народного депутата» та підпункту 27 пункту 4 Розділу І Кримінального процесуального кодексу України, які набирають чинності з 1 січня 2020 року».

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188942_zelenskiy-proponu-dozvoliti-proslukhovuvati-nardepv--vdmniti-pravki-lozovogo

Нагадуємо, законопроектом пропонується виключити положення щодо визнання судом доказами показання з чужих слів за згодою сторін.

Також зміни стосуються щодо процедури арешту майна та повернення арештованого майна (з метою недопущення зловживань з боку органів досудового розслідування і порушення ними права власності фізичних та юридичних осіб).

Згідно з проектом скасовується положення щодо негайного після його оголошення вручення слідчому, прокурору копії судового рішення про відмову у задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, копія судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна.

Пропонується розширити перелік випадків, коли слідчий суддя, суд при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, має право не визначити розмір застави у кримінальному провадженні. Так, розмір застави не визначається при вчиненні тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину.

Зазначено, що досудове розслідування повинно бути закінчено:

- протягом одного місяця з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку;

- протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Важливим моментом нового проекту є скасування положення щодо продовження строку досудового розслідування слідчим суддею.

Крім того, пропонується введення можливості обмеження судом, з врахуванням розумних строків, тривалості оголошення прокурором короткого викладу обвинувального акта, а також оголошення короткого викладу позовної заяви.

Пропонуються доповнення щодо врегулювання вступної промови.

Відповідно до проекту сторона обвинувачення, сторона захисту має право відмовитися від проголошення вступної промови. Спочатку право проголосити вступну промову надається стороні обвинувачення, після цього таке право надається стороні захисту. Вступні промови проголошуються з дотриманням розумних строків, залежно від обсягу обвинувачення. Якщо проголошення вступної промови має ознаки зловживання правом з метою затягування судового розгляду, суд, після усного попередження, зупиняє проголошення промови.

Інші учасники судового провадження можуть висловити свою думку про те, які докази потрібно дослідити, та про порядок їх дослідження, після вступної промови сторони захисту. Докази зі сторони обвинувачення досліджуються в першу чергу, а зі сторони захисту - у другу.

Крім того, пропонується скасування додаткових гарантій для народних депутатів у кримінальному процесі. Пропонується виключити положення щодо недопущення обшуку, затримання народного депутата України чи огляд особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення нардепа, а також порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції та застосування інших заходів, в тому числі негласних слідчих дій без згоди ВР.

Згідно з рішенням Верховної Ради, питання розглядається за скороченою процедурою.

Законопроект доповів Представник Президента України у Конституційному Суді України Федір Веніславський.

За його словами, законопроект спрямований на удосконалення правового регулювання кримінального процесу як для ефективного здійснення досудового розслідування, так і для надання стороні захисту додаткових гарантій від можливих зловживань з боку суддів, слідчих та прокурорів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини