Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні хочуть впроваджувати параметричний метод нормування в будівництві

Реклама

Народні обранці (О. Шуляк, В. Безгін, О. Маріковський - "Слуга народу") мають намір удосконалити нормування в будівництві, аби створити умови для запровадження інноваційних і прогресивних технологій у зазначеній сфері.

Відповідний законопроект № 1052 "Про внесення змін до Закону України "Про будівельні норми" щодо удосконалення нормування у будівництві", визначений Президентом як невідкладний, було зареєстровано в Парламенті 29 серпня.

Законопроектом запропоновано закріпити в Законі "Про будівельні норми" такі положення:

У світовій практиці застосовують три методи нормування: розпорядчий, параметричний і цільовий. Вибір методу нормування в будівництві запропоновано здійснювати виходячи з особливостей об'єкта нормування.

Розпорядчий метод - спосіб формування вимог до об'єкта нормування, який передбачає поелементний опис об'єкта нормування у будівництві (встановлення рішення, конструкції, матеріалу, які не передбачають альтернатив).

Цільовий метод - спосіб формування вимог до об'єкта нормування, який передбачає встановлення цілі та конкретних критеріїв оцінки технічних характеристик об'єкта нормування у будівництві.

Законопроектом пропонується надати перевагу параметричному методу при формуванні вимог будівельних норм. Цей метод передбачає встановлення параметрів, що визначають безпеку, функціональність та якість об'єкта нормування. Як параметри використовують цілі, функціональні вимоги та критерії, яким повинен відповідати об'єкт нормування. Для дотримання вимог будівельних норм учасниками будівельної діяльності передбачено два підходи: прийнятних рішень і альтернативних рішень. Проектувальнику надається вибір, якому з підходів слідувати для дотримання обов'язкових вимог, що встановлені в будівельних нормах.

Також у законопроекті запропоновано:

визначити об'єкт нормування (планування та забудова території; об'єкт будівництва, містобудування та архітектури та його складові частини; склад та зміст документації об'єктів будівництва, містобудування та архітектури);

розширити коло базових організацій у сфері будівництва, що виконують функції щодо здійснення робіт із нормування у будівництві;

вдосконалити процедуру оприлюднення будівельних норм.

Згідно із законопроектом будівельні норми не повинні містити правових норм. Право власності на будівельні норми належить державі.

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на своєму засіданні 6 вересня рекомендував Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу та в цілому.

Зауважимо, що про порядок погодження відхилень від ДБН, а також про нюанси введення об'єкта в експлуатацію можна дізнатися із матеріалів аналітичного видання ЮРИСТ&ЗАКОН, а всі типові договори та шаблони, необхідні в будівельній діяльності, ви знайдете в однойменному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Відстежувати хід проходження цього законопроекту в Парламенті зручно в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини