Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189057_peremoga-zapratsyuvav-vishchiy-antikoruptsyniy-sud

1. Вищий антикорупційний суд розпочав роботу

5 вересня 2019 року, як і було визначено зборами суддів, розпочав роботу Вищий антикорупційний суд у складі 38 суддів, обраних на відкритому конкурсі за участю міжнародних експертів з доброчесності. ВАКС уповноважений розглядати 22 склади злочину, які вчинені спеціальними суб'єктами - можновладцями. За попередніми підрахунками, від загальних судів має надійти понад 3 тис. кримінальних проваджень; у 190 - НАБУ закінчило досудове розслідування. Шестеро слідчих суддів контролюватимуть захист прав людини в розслідуванні, 7 колегій прийматимуть рішення по суті, 4 колегії перевірятимуть вироки в апеляційному порядку. За перший день роботи до ВАКС надійшло 14 клопотань. Всі вони автоматично розподілені між суддями.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188953_deputati-pozbavili-sebe-nedotorkannost-z-2020-roku

2. Прийнято Закон про скасування депутатської недоторканності з 2020 року

На засіданні ВР 3 вересня було прийнято Закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)»  (проект № 7203). Зі статті 80 Конституції  вилучено два абзаци, які обумовлюють недоторканність народних депутатів України. Згідно з новою редакцією депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. 3 вересня Закон було направлено на підпис Президента. Він має набути чинності з 1 січня 2020 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188977_rada-napravila-do-ksu-7-zakonoproektv-dlya-otrimannya-visnovku-shchodo-vdpovdnost-konstituts

3. Конституційний Суд може дозволити змінити Конституцію ще в декількох частинах

На засіданні 3 вересня Парламент включив до порядку денного другої сесії та направив до Конституційного Суду для одержання висновку щодо відповідності вимогам статей 156 та 157 Конституції 7 невідкладних президентських законопроектів: 1) щодо скасування адвокатської монополії (№ 1013); 2)  щодо повноважень Президента утворювати незалежні регуляторні органи, НАБУ, призначати на посади та звільняти з посад директорів НАБУ і ДБР (№ 1014); 3)  щодо законодавчої ініціативи народу (№ 1015); 4) щодо уповноважених Верховної Ради України (№ 1016); 5) щодо скорочення народних депутатів до 300 осіб (№ 1017); 6) щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України) (№  1027); 7) щодо консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів Верховної Ради України (№ 1028).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189005_zelenskiy-naklav-veto-na-zakon-pro-khmchnu-kastratsyu-pedoflv

4. Президент ветував Закон про примусову кастрацію педофілів

Володимир Зеленський наклав вето на Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітньої чи неповнолітнього та особи, яка не досягла статевої зрілості" (проект № 6449). Закон передбачає жорсткішу відповідальність за зґвалтування, вчинене групою осіб, або зґвалтування неповнолітньої чи неповнолітнього: таке діяння каратиметься позбавленням волі на строк від 7 до 15 років (зараз - від 7 до 12) з примусовою хімічною кастрацією - примусовим введенням засудженому антиандрогенних препаратів, які складаються з хімічних речовин, що мають на меті зменшити лібідо та сексуальну активність.  Після ветування закону Парламент має або врахувати пропозиції Президента, або подолати вето 300 голосами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188956_samozaynyata-osoba-zarestrovana-yak-fop-ne-platit-sv-zrazkove-rshennya

5. Винесено зразкове рішення про незаконність стягнення ЄСВ з ФОПа, зареєстрованого як самозайнята особа

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду 2 вересня задовольнив позов про скасування вимоги щодо сплати боргу (недоїмки) з єдиного соціального внеску з самозайнятої особи, яка одночасно зареєстрована як ФОП, провадження у якій було відкрите 21 травня. Повний текст рішення буде складено протягом п'яти днів. Ознайомитися з ним першим можна, поставивши зразкову справу № 520/3939/19 на контроль у VERDICTUM. Референт повідомить про надходження рішення, як тільки його внесуть в ЄДРСР.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189051_pratsvnika-ne-mozhna-zvlniti-pd-chas-vdpustki-rshennya-ksu

6. Заборона звільнення в період тимчасової непрацездатності поширюється і на найнятих по контракту

Конституційний Суд України визнав конституційними положення частини третьої статті 40 Кодексу законів про працю, відповідно до якого не допускається звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу в період його тимчасової непрацездатності та відпустки (рішення № 6-р(ІІ)/2019 ). Це положення поширюється і на працівників, які працюють відповідно до укладеного контракту. Такі працівники не можуть бути звільнені в день тимчасової непрацездатності або в період перебування у відпустці, оскільки це зумовить нерівність та дискримінацію цієї категорії працівників, ускладнить їх становище та знизить реальність гарантій трудових прав громадян, встановлених Конституцією і законами України.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188985_kabmn-reorganzuvav-nizku-mnsterstv

7. Кабмін реорганізував міністерства

Постановою № 829 змінено систему центральних органів виконавчої влади. Зокрема, Міністерство аграрної політики та продовольства - приєднано до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства; Міністерство енергетики та вугільної промисловості - приєднано до Міністерства енергетики та захисту довкілля; Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб - приєднано до Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. Ліквідовано Міністерство культури і Міністерство молоді та спорту.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188994_kantselyarya-sudu-ne-priymatime-brudn-dokumenti

8. Судам спустили нову інструкцію з діловодства

З 1 січня 2020 року починає діяти нова Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затверджена наказом ДСА від 20 серпня № 814. Визначені правила ведення діловодства в місцевих та апеляційних судах України регламентують порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення до знищення в установленому порядку або передачі до державного архіву.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188966_mnyust-ustanoviv-formu-deklarats-dlya-fzosobi-bankruta

9.  Встановлено форму декларації про майновий стан фізособи у справі про неплатоспроможність

Наказом Мінюсту від 21 серпня 2019 року № 2627/5  затверджено форму Декларації про майновий стан боржника у справі про неплатоспроможність. Декларація додається до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство фізособи. Декларація заповнюється фізособою або ФОП. Боржник має подати декларацію за 3 роки (за кожен рік окремо), що передували поданню до суду заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність. Декларація повинна містити інформацію щодо майна, доходів та витрат боржника і членів його сім'ї, що перевищують 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, за який подається декларація.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189037_upovnovazhenim-z-zakhistu-derzhavno-movi-obrano-tarasa-kremenya

10. Визначено уповноваженого із захисту української мови

4 вересня в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини відбувся відкритий конкурс з добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для подання її на затвердження Кабінетом Міністрів. Омбудсмену рекомендовано подати Кабінету Міністрів кандидатуру Тараса Кременя, який за фахом є вчителем української мови та літератури, англійської мови і зарубіжної літератури. Уповноважений перевірятиме стан дотримання визначених мовним законом вимог застосування державної мови суб'єктом контролю, його керівником і працівниками під час здійснення повноважень, а також вживатиме заходи до усунення виявлених порушень. Контроль за застосуванням української мови може здійснюватися або за місцезнаходженням у робочий час, встановлений правилами внутрішнього трудового розпорядку суб'єкта контролю (виїзна перевірка), або в приміщенні секретаріату Уповноваженого чи за місцем здійснення повноважень його представника (безвиїзна перевірка).

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини