Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У омбудсмена визначилися з кандидатурою на посаду уповноваженого із захисту державної мови

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188894_zastosuvannya-ukransko-movi-perevrit-spetsalniy-upovnovazheniy-yak-tlki-yogo-priznachat

4 вересня в Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини відбувся відкритий конкурс з добору кандидатури на посаду Уповноваженого із захисту державної мови для подання її на затвердження Кабінетом Міністрів.

До складу комісії увійшло 9 осіб, серед яких - науковці, правозахисники, представники національних спільнот і співробітники Секретаріату Уповноваженого.

Було подано 14 пакетів документів. Зокрема, документи подали Тарас Жолдак, Ростислав Новоженець, Андрій Мамалига, Юлія Паскевська, Антон Черкас, Валерій Маснюк, Євген Рибчинський, Володимир Ільченко, Катерина Коверзнєва, Тарас Кремінь, Наталя Бойко, Юрій Крисанов, Андрій Дорошенко, Марина Делюста.

Відповідно до ст. 50 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" до конкурсу було допущено 11 кандидатів, які надали документи про наявність вищої освіти, володіння державною та англійською мовами, а також мали досвід правозахисної діяльності та захисту державної мови, відповідний освітній і професійний рівні.


За результатами відкритого конкурсу комісія більшістю голосів рекомендувала Уповноваженому ВРУ з прав людини для подання Кабінету Міністрів кандидатуру Тараса Кременя.

Тарас Дмитрович Кремінь - український політик і науковець. За фахом - вчитель української мови та літератури, англійської мови і зарубіжної літератури. Навчався в аспірантурі й докторантурі. Кандидат філологічних наук, доцент. Обирався депутатом Миколаївської обласної ради, яку очолив 2014 року. Народний депутат України VIII скликання. Очолював підкомітет з питань дошкільної, загальної середньої, інклюзивної освіти, а також забезпечення реалізації права на освіту осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, територія проведення АТО та територія населених пунктів на лінії зіткнення Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.

Він є співавтором законів "Про освіту", "Про фахову передвищу освіту", "Про забезпечення функціонування української мови як державної", а також проекту закону "Про повну загальну середню освіту".

Свою мету на посаді Уповноваженого із захисту державної мови вбачає в реалізації державної політики, спрямованої на захист української мови, її всебічний розвиток як в Україні, так і за її межами.

Нагадаємо, що запровадження цієї посади передбачено Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної", завдання якого визначено в ст. 49.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини