Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати позбавили себе недоторканності з 2020 року

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/165554_prezident-predlagaet-otmenit-deputatskuyu-neprikosnovennost

Народні депутати 373 голосами проголосували за скасування депутатської недоторканності.

Відповідний Закон (проект № 7203) «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» було прийнято на ранковому засіданні Парламенту сьогодні, 3 вересня.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188861_pershiy-den-roboti-novogo-parlamentu-yakim-vn-buv

Законом викладається стаття 80 Основного Закону України в новій редакції, згідно з якою народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Таким чином Законом вилучаються два абзаци зі статті 80 Конституції, які обумовлюють недоторканність народних депутатів України.

Своє слово щодо законопроекту № 7203 сказав Конституційний Суд України. Направити його до КСУ для отримання висновку про відповідність вимогам статей 157 і 158 Конституцїї України було вирішено 19 жовтня 2017 року (Постанова ВР № 2171-VIII). 19 червня 2018 року Конституційний Суд України визнав цей законопроект таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції. При цьому Суд зазначив, що ухвалюючи рішення щодо скасування депутатської недоторканності, необхідно враховувати стан політичної та правової системи України - її здатність у разі повної відсутності інституту депутатської недоторканності забезпечити безперешкодне та ефективне здійснення народними депутатами України своїх повноважень, функціонування парламенту, а також реалізацію конституційного принципу поділу державної влади.

Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти зазначений законопроект у цілому як Закон. Відповідне рішення було прийнято на засіданні Комітету 2 вересня.

Передбачено, що цей Закон набере чинності 1 січня 2020 року.

Як вже писала ЮРЛІГА, Президент пропонує скасувати адвокатську монополію, реорганізувати органи суддівського самоврядування,  реформувати прокуратуру , змінити правила передачі справи на розгляд Великої Палати. Також до ВАС таки потрапить менше справ: Президент наполягає.

Нагадаємо, зручно стежити за проходженням законопроектів у Парламенті можна в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини