Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У ВАС таки потрапить менше справ: Президент наполягає

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187525_prezident-proponu-zmenshiti-obsyag-sprav-yak-peredadut-antikoruptsynomu-sudu

Володимир Зеленський знову зареєстрував законопроект щодо підсудності Вищого антикорупційного суду та порядку передачі на його розгляд справ.

Попередній невідкладний законопроект № 10426 знято з розгляду, оскільки він був поданий до Верховної Ради VIII скликання. Парламент ІХ скликання набув повноважень і почав роботу 29 вересня.

Отже, новий законопроект № 1025 щодо початку роботи антикорупційного суду поширює підсудність Вищого антикорупційного суду (апеляційної палати, слідчих суддів) на кримінальні провадження, відомості за якими в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені:

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186057_vishchiy-antikoruptsyniy-sud-pochne-robotu-z-5-veresnya

1) з дня початку роботи Вищого антикорупційного суду (нагадуємо, ВАС розпочне роботу 5 вересня);

2) до 5 вересня, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

З 5 вересня у кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснюється НАБУ або вже закінчено САП:

1) слідчі судді (крім слідчих суддів Вищого антикорупційного суду) припиняють приймати до розгляду клопотання та скарги у кримінальних провадженнях, а суди першої інстанції (крім Вищого антикорупційного суду) - обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру та про звільнення від кримінальної відповідальності у таких кримінальних провадженнях. Такі клопотання та обвинувальні акти подаються до ВАС;

2) суди апеляційної інстанції (крім Апеляційної палати ВАС) припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги;

3) клопотання та скарги, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті до 5 вересня, передаються до ВАС для розгляду слідчими суддями;

4) якщо розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до 5 вересня, провадження передаються до ВАС; який їх і розгляне.

Рішення, ухвалені до 5 вересня, оскаржуються за правилами підсудності, передбаченими КПК.

Заяви про перегляд за нововиявленими обставинами рішень, ухвалених до 5 вересня, подаються до Вищого антикорупційного суду та розглядаються ним у встановленому порядку.

У разі прийняття, Закон набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/173225_vdomiy-poryadok-peredach-sprav-do-antikoruptsynogo-sudu

Наразі правила передачі справ до ВАС врегульовано Законом № 2509-VIII.

Нагадаємо, ВАС підсудні справи, віднесені до підслідності Національного антикорупційного бюро (стаття 216 КПК: злочини, вчинені нардепами, міністрами, суддями, вищими чиновниками і так далі).

Слідкувати за розглядом справ у Вищому антикорупційному суді можна за допомогою сервісу "Розклад засідань", реалізованому у VERDICTUM. Переконатись у зручності системи можна, замовивши тестовий доступ.

Як вже писала ЮРЛІГА, Президент пропонує скасувати адвокатську монополію, реорганізувати органи суддівського самоврядування,  реформувати прокуратуру , змінити правила передачі справи на розгляд Великої Палати.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини