Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Коли Держпраці може не попереджати про відвідування: оприлюднені нові порядки перевірок

Реклама

Оприлюднено постанову Кабміну від 21 серпня 2019 № 823 «Деякі питання здійснення державного нагляду і контролю за дотриманням законодавства про працю».

З повним текстом постанови можна ознайомитися у інформаційно-правовій системі ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Документом затверджено:

- Порядок здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про працю;

- Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Важливим є те, що інспектор праці повинен повідомити про проведення інспекційного відвідування об'єкту відвідування або уповноваженій ним посадовій особі.

Однак інспектор може не повідомляти про проведення інспекційного відвідування з питань виявлення неоформлених трудових, якщо вважатиме, що таке повідомлення може завдати шкоди інспекційному відвідуванню.

Про проведення виїзної перевірки уповноважена посадова особа повинна повідомити об'єкту нагляду не пізніше ніж за п'ять робочих днів до її початку.

Крім того, згідно з затвердженими змінами штрафи будуть накладатися Головою Держпраці, його заступниками, керівниками територіальних органів Держпраці та їх заступниками, керівниками виконавчих органів міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та їх заступниками.

Відповідні штрафи будуть накладатися на підставі:

- рішення суду про оформлення трудових відносин із працівником, який виконував роботу без укладення трудового договору;

- акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю або зайнятість населення, здійсненого у зв'язку з невиконанням вимог припису;

- акта, складеного за результатами заходу державного контролю за додержанням законодавства про працю, у ході якого виявлено факти використання праці неоформлених працівників;

- акта про неможливість проведення інспекційного відвідування/невиїзного інспектування;

- акта перевірки ДПС, її територіального органу, у ході якої виявлені порушення законодавства про працю.

Справа про накладення штрафу розглядається у 45-денний строк з дня, що настає за днем одержання уповноваженою посадовою особою відповідних документів.

Штраф сплачується протягом одного місяця з дня прийняття постанови про його накладення, про що суб'єкт господарювання або роботодавець повідомляють уповноваженій посадовій особі, яка склала постанову про накладення штрафу.

Постанова про накладення штрафу може бути оскаржена у судовому порядку.

Не сплачені у добровільному порядку штрафи стягуються:

- у судовому порядку регіональними центрами зайнятості на підставі матеріалів справи, що передаються їм територіальними органами Держпраці, виконавчими органами міських рад міст обласного значення та сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад;

- органами державної виконавчої служби.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини