Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

22 серпня за ініціативою Олексія Мушака (партія "Блок Петра Порошенка") у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 10469 про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо запровадження вільного ринку землі та скасування земельного кріпацтва).

Законотворці пропонують скасувати дію мораторію на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення.

"Головною метою запровадження в Україні ринку (продажу) земель сільськогосподарського призначення є забезпечення права громадян (власників земельних ділянок) вільно розпоряджатися своєю власністю, яке гарантується Конституцією та законами України. Кожен власник землі повинен мати право самостійно вирішувати, що йому робити зі своєю власністю - продати землю, передати її в оренду та отримувати за це орендну плату чи самостійно господарювати на землі", - зазначено у пояснювальній записці.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183593_moratory-na-prodazh-zeml-mozhut-ne-prodovzhiti

Нагадуємо, що строк дії мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення 20 грудня 2018 року було продовжено до 1 січня 2020 року (Закон № 2666-VIII)

Мінекономрозвитку вже пропонувало Президенту ветувати Закон, яким подовжується заборона відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2020 року (проект № 9355-5).

Крім того, 22 серпня 2018 року набуло чинності рішення ЄСПЛ, згідно з яким мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення визнаний таким, що порушує права людини.

Рішення прийнято в рамках справи "Зеленчук та Цицюра проти України". Суд постановив, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників.

28 серпня у БЦ ЛІГА відбувся брифінг в. о. міністра аграрної політики та продовольства Ольгою Трофімцевою та інших представників галузі. Експерти одностайно наголосили на тому, що ринок землі необхідний Україні: мораторій на відчуження землі не тільки стримує розвиток аграрного сектору, а й змушує багатьох підприємців галузі працювати «в тіні».

Зверніть увагу, що уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси SMS-маяк і SMS-маяк Земля, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS - повідомленняv, електронним листом, або ж через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини