Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВП підтвердила обов'язковість відшкодування військовим невикористаної відпустки: зразкова справа

Реклама

У випадку звільнення військовослужбовця йому виплачується компенсація за всі невикористані дні щорічної, а також додаткової відпустки, передбаченої ст. 16-2 Закону «Про відпустки» та п. 12 ч. 1 ст. 12 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». При цьому право на отримання таких виплат не обмежується будь-яким строком.

Відповідний висновок містить постанова КАС ВС у зразковій справі № 620/4218/18 (Пз/9901/4/19) щодо виплати військовослужбовцям грошової компенсації за невикористані дні додаткової відпустки.

https://jurliga.ligazakon.net/news/186495_mobilizovannym-dolzhny-vyplatit-kompensatsiyu-za-neispolzovannyy-otpusk-obraztsovoe-reshenie

Судова влада повідомляє, що Велика Палата погодилася з відповідним рішенням КАС ВС.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна буде у Verdictum.

Так, позивач звернувся до суду із позовною заявою, у якій просив визнати протиправною бездіяльність військової частини щодо ненарахування та невиплати йому як учаснику бойових дій грошової компенсації за невикористані дні додаткової відпустки за період з 2015 по 2018 рік і зобов'язати відповідача вчинити відповідні дії.

Відповідно до Закону «Про відпустки» учасникам бойових дій надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Водночас згідно з Законом «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовцям надаються щорічні основні відпустки, канікулярні відпустки та відпустки, що надаються військовослужбовцям строкової військової служби, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин.

В особливий період з моменту оголошення мобілізації/під час дії воєнного стану, відповідно до того ж Закону, надання військовослужбовцям інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв'язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, - тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв'язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.

Однак Велика Палата Верховного Суду зауважила, що Законом не встановлено припинення виплати компенсації за невикористані частини додаткової соціальної відпустки, право на яку позивач набув за період проходження військової служби.

Припинення надання військовослужбовцям додаткових відпусток є тимчасовим обмеженням способу реалізації права на використання додаткової відпустки. Однак обмеження щодо одного з двох способів реалізації такого права не впливає на суть цього права.

Грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної та додаткової відпусток, в тому числі на минулі роки, здійснюється відповідно до наказу Міністра оборони № 260.

Повідомляємо, що в інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН за допомогою «Калькулятора відпусток» можна розрахувати тривалість відпустки для п'ятиденного робочого тижня з урахуванням святкових днів.

Нагадаємо, ВС ухвалив ряд зразкових рішень: щодо виплат пенсій переселенцям, навіть якщо вони повернулися на неконтрольовану територію; щодо відмови від ID-паспорта (ВП переглянула цю справу і дозволила українцям оформляти паспорт-книжечку); щодо перерахунку військової пенсії; щодо видачі прокуратурою довідки про зарплату для перерахунку пенсій; щодо незастосування санкцій до платників ЄСВ із зони АТО та інші. Про всі зразкові рішення вже писала ЮРЛІГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини