Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набув чинності Закон про статус іноземців і апатридів, що захищали Україну

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186786_nozemtsyam-yak-zakhishchali-ukranu-polegshat-otrimannya-gromadyanstva

25 серпня набрав чинності Закон № 2743-VIII "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України", який було прийнято 6 червня.

Так, законною підставою проживання на території України вважається військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу, виданий іноземцю чи особі без громадянства, які в установленому порядку уклали контракт про проходження військової служби у Збройних Силах України.

У Законі "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" визначено, що на законних підставах (навіть якщо їх паспорт прострочений) в Україні перебувають іноземці та апатриди, які надавали інструкторську (стрілецьку, тактичну, медичну, радіотехнічну, вибухотехнічну та іншу) допомогу:

- підрозділам ЗСУ, інших законних військових формувань, правоохоронних органів спеціального призначення, Міністерства внутрішніх справ України, залученим до проведення АТО, перебуваючи безпосередньо у районах її проведення, або залученим до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо у районах їх проведення, або

- добровольчим формуванням, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України та спільно з вищезазначеними підрозділами стримували РФ у Донецькій та Луганській областях.

Разом з тим, вони зобов'язані отримати посвідку на тимчасове проживання. На дату звернення за оформленням посвідки на тимчасове проживання та до дня її отримання зазначені особи вважаються такими, які перебувають на території України на законних підставах.

Крім того, визначено, що замість зобов'язання припинити іноземне громадянство вони подають декларацію про відмову від іноземного громадянства особи, яка отримала посвідку на тимчасове проживання.

Іноземці та особи без громадянства, які захищали Україну, мають право протягом шести місяців з дня набрання Законом чинності звернутися до міграційної служби із заявою про оформлення посвідки на тимчасове проживання.

Такі особи не можуть бути примусово повернуті в країну походження або третю країну, яка вчинила акт агресії проти України, або в країну, яка не визнає територіальну цілісність та суверенітет України або відмовляється визнавати протиправність посягань на територіальну цілісність та суверенітет України, зокрема, голосувала проти Резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Про територіальну цілісність України" від 27 березня 2014 року.

Нагадаємо, Закон № 2743-VIII, який було прийнято 6 червня, опубліковано 25 червня в газеті "Голос України" .

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини