Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За несплату внесків адвоката тимчасово позбавлять практики

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтвердив правомірність зупинення права на зайняття адвокатською діяльністю за систематичну несплату адвокатського внеску, незважаючи не неврегулювання в профільному Законі терміну "триваюче правопорушення".

Відповідну постанову було винесено 9 серпня у справі № 1540/4358/18. З її повним текстом можна ознайомитись, замовивши тестовий доступ до системи аналізу судових рішень Verdictum. Також функціонал Verdictum дозволяє систематизувати весь масив судових рішень за визначеною вами темою.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185747_v-pravila-advokatsko-etiki-vvedeno-printsip-chesnost-ta-dobroporyadnost

Суд погодився з КДКА (пославшись на Закон про адвокатуру), що несплата адвокатом внесків понад 3 місяців, вважається грубим порушенням Правил адвокатської етики, затверджених рішенням органу адвокатського самоврядування. Невиконання рішень РАУ є дисциплінарним проступком, за вчинення якого право на заняття адвокатською діяльністю може бути зупинено на строк від одного місяця до одного року.

В даній справі за несплату внеску протягом 5 років адвокатську діяльність було зупинено на 6 місяців.

Разом з тим суд зазначив, що у відповідності до Положення про порядок прийняття та розгляду скарг щодо неналежної поведінки адвоката, яка може мати наслідком його дисциплінарну відповідальність адвокат не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні дисциплінарного проступку. Обов'язок доказування вини адвоката у вчиненні дисциплінарного проступку покладається на особу, яка ініціює дисциплінарне провадження. Звинувачення адвоката не може ґрунтуватися на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини адвоката тлумачаться на його користь.

Колегія суддів не приймає доводи касаційної скарги з приводу того, що строк притягнення до відповідальності сплив, на тій підставі що факт правопорушення слід відраховувати з моменту виникнення обов'язку зі сплати щорічного внеску на реалізацію діяльності органів адвокатського самоврядування, а Закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" не містить визначення поняття "триваюче правопорушення".

Суд погодився, що в  Законі не визначено поняття "триваюче правопорушення". Разом з тим, триваючими визначаються правопорушення, які, почавшись з якоїсь протиправної дії або бездіяльності, здійснюються потім безперервно шляхом невиконання обов'язку. Початковим моментом такого діяння може бути активна дія або бездіяльність, коли винний або не виконує конкретний покладений на нього обов'язок, або виконує його неповністю чи неналежним чином. Відсутність у Законі про адвокатуру поняття "триваюче правопорушення" не може бути підставою для звільнення від відповідальності.

Нагадуємо, за порушення етики в приватному житті адвоката можуть позбавити свідоцтва.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини