Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188452_zelenskiy-sprostiv-protseduru-priynyattya-gromadyanstva-dlya-pereslduvanikh-osb--zakhisnikv-ukrani

1. Президент ухвалив спростити процедуру прийняття громадянства для переслідуваних осіб і захисників України

13 серпня В. Зеленський підписав Указ № 594/2019 щодо питання спрощення набуття громадянства України окремим категоріям осіб. Документом звільняються від необхідності подання зобов'язання припинити іноземне громадянство особи, які звертаються щодо набуття громадянства України і є громадянами Російської Федерації і зазнають переслідувань через політичні переконання у країні своєї громадянської належності; проходять службу в Збройних силах України та які мають визначні заслуги перед Україною, або прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес (що брали чи беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188441_zelenskiy-onoviv-sklad-koms-z-pitan-gromadyanstva

2. Президент оновив склад Комісії з питань громадянства

12 серпня В. Зеленський підписав Указ № 740, яким затвердив новий персональний склад Комісії при Президентові України з питань громадянства. До оновленої комісії увійшли: Олексій Дніпров, Максим Моісєєв, Руслан Баранецький, Ольга Башей, Віктор Войналович, Світлана Диба, Андрій Заяць, Юрій Лисюк, Елла Лібанова, Наталія Науменко, Ігор Оваденко, Іван Руснак, Олена Сукманова, Олексій Тахтай. Цим само Указом В. Зеленський оновив Положення про Комісію при Президентові України з питань громадянства в частині зміни назви "Адміністрація Президента України" на "Офіс Президента України".

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188445_foto-do-sluzhbovogo-pasporta-vnositimetsya-lishe-za-mzhnarodnim-standartom

3. Зеленський підписав Указ щодо внесення фото до службового паспорта виключно за міжнародним стандартом

12 серпня 2019 року Президент підписав Указ № 591/2019 щодо змін до положень про дипломатичний та службовий паспорти України. Вони стосуються відцифрованого образу обличчя та відцифрованого підпису особи. Згідно з Указом елемент ідентифікації (відцифрований образ обличчя особи та відцифрований підпис особи) вноситься на сторінку даних відповідно до рекомендацій IKAO Doc 9303. Вимоги до відцифрованого образу обличчя особи встановлюються МВС. Указ набере чинності через 2 місяці з дня опублікування.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188460_nekotorym-kategoriyam-pedrabotnikov-s-1-sentyabrya-povysyat-oklady

4. Уряд підвищив оклади деяким категоріям педпрацівників з 1 вересня

З 1 вересня 2019 року Уряд підвищив на 10 % посадові оклади (ставки зарплати) педпрацівникам, оплата праці яких здійснюється не за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам і яким не підвищили посадові оклади у 2018 році. Йдеться про педпрацівників закладів дошкільної, позашкільної, професійної (професійно-технічної) освіти. Відповідну постанову № 695 було прийнято 10 липня 2019 року. Нею було внесено зміни до постанови Кабміну № 22 "Про підвищення оплати праці педагогічних працівників". Установлено, що реалізація урядової постанови здійснюється у межах затвердженого фонду зарплати на відповідний рік без компенсації видатків з держбюджету місцевим бюджетам.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188502_v-ukraine-sozdadut-gosudarstvennuyu-prirodookhrannuyu-sluzhbu

5. Кабмін прийняв постанову щодо створення Державної природоохоронної служби

14 серпня Уряд прийняв постанову, в якій зазначено, що Державну екологічну інспекцію буде ліквідовано, а натомість буде створено Державну природоохоронну службу як ефективний сучасний державний орган для контролю, моніторингу стану навколишнього середовища та запобігання екологічним правопорушенням.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188483_pereselentsyam-pensoneram--studentam-priznachili-groshovu-dopomogu

6. Кабмін призначив грошову допомогу переселенцям-пенсіонерам і студентам

14 серпня Кабмін ухвалив постанову "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 505 і № 509" , якою передбачено врегулювання питання виплати грошової допомоги особам з інвалідністю І групи та особам, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги. Крім того, передбачено право на отримання грошової допомоги особами, які досягли пенсійного віку, та особами, які досягли 18-річного віку та продовжують навчання за денною формою в закладах освіти. Також передбачено підвищення загального розміру грошової допомоги, що виплачується на сім'ю, до складу яких входять двоє і більше осіб з особливими потребами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188535_v-ukran-zapratsyu-diniy-derzhrestr-veteranv-vyni

7. Кабмін доручив створити Єдиний державний реєстр ветеранів війни

14 серпня Уряд прийняв постанову № 700, в якій міститься доручення Мінветеранів створити держреєстр ветеранів війни з метою обліку відповідної категорії осіб, адміністрування їх потреб, реалізації пільг та інших соціальних гарантій. Реєстр буде централізованим офіційним джерелом верифікації інформації про наявність статусу ветерана війни, особи, яка має особливі заслуги перед Батьківщиною, постраждалого учасника Революції Гідності тощо. Доступ до персональних даних особи, що містяться у Реєстрі, надаватимуть держорганам за наявності визначених законом підстав. Відомості про особу надаватимуть визначеним особам безоплатно у вигляді довідки на їх письмове звернення.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188390_zarabotal-servis-e-pensiya

8. Запрацював сервіс "Е-пенсія"

Пенсійний фонд впровадив онлайн-модель звернення за призначенням пенсії. Сервіс є частиною системи надання послуг у сфері пенсійного забезпечення в електронній формі ("Е-пенсія"), яку реалізує ПФ. Новий сервіс передбачає надання документів для призначення пенсії в електронному вигляді. Після ухвалення рішення про призначення пенсії одержувачеві все ж доведеться прийти в ПФ за посвідченням. Про те, що прийшов час такого візиту, українцям повідомлять електронною поштою або SMS.

https://jurliga.ligazakon.net/news/188403_zavyshennyy-gonorar-advokata-vozmeshchat-ne-nuzhno---vs

9. Верховний Суд пояснив, що завищений гонорар адвоката відшкодовувати не потрібно

Суд не зобов'язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо встановить, що розмір гонорару є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час, та неспіврозмірним порівняно з ринковими цінами адвокатських послуг. Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного господарського суду ВС у постанові від 1 серпня 2019 року у справі № 915/237/18.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188475_advokat-mozhe-pdvishchuvati-kvalfkatsyu-u-bud-yakomu-regon

10. РАУ пояснила, що адвокат може підвищувати кваліфікацію у будь-якому регіоні

13 серпня НААУ та Вища школа адвокатури надала роз'яснення про основні зміни Порядку підвищення кваліфікації адвокатів. Так, взяти участь у заходах з підвищення кваліфікації, які проводять ради адвокатів інших регіонів, може кожен адвокат. Адвокату можуть відмовити в реєстрації лише з таких причин: 1) адвоката не внесено до Єдиного реєстру адвокатів. Тобто така особа не є адвокатом; 2) кількість місць на захід РАР обмежена.

Ольга Баранова, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини