Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін ухвалив зміни щодо виконання рішень ЄСПЛ та представництва України в Суді

Реклама

14 серпня 2019 року Уряд ухвалив зміни до постанови № 553 щодо організаційних заходів, пов'язаних із забезпеченням представництва України під час розгляду справ у Європейському суді з прав людини та постанови № 784 відносно заходів щодо реалізації Закону "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини".

Відповідна постанова № 709 набуває чинності з дня опублікування.

Так, вносяться зміни до порядку забезпечення представництва України під час розгляду справ у ЄСПЛ.

Цей Порядок визначає механізм забезпечення представництва України під час розгляду:

- справ у ЄСПЛ про порушення нею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;

- справ за заявами України стосовно порушення Конвенції іншими Договірними Сторонами, а також як третьої сторони під час розгляду справ за заявами громадян України або юридичних осіб - резидентів України проти інших Договірних Сторін.

Зазначено, що відповідальним за забезпечення представництва України у Суді є Мін'юст в особі Уповноваженого у справах ЄСПЛ.

З метою вирішення питання доцільності залучення юридичних радників, фахівців, експертів, зокрема іноземних, для забезпечення представництва України в Суді або укладення угоди про дружнє врегулювання спору, надіслання односторонньої декларації тощо Уповноважена особа ініціює утворення міжвідомчої робочої групи, до складу якої включаються представники відповідних державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій.

Мінюст на підставі рішення міжвідомчої робочої групи підписує угоду/декларацію, у разі, коли сума за угодою про дружнє врегулювання спору або односторонньою декларацією не перевищує 5000 євро.

Якщо сума відшкодування за угодою про дружнє врегулювання спору або односторонньою декларацією перевищує 5000 євро, згоду на підписання угоди/декларації на затверджених міжвідомчою робочою групою умовах надає Кабмін шляхом видання відповідного розпорядження.

Підписана угода щодо дружнього врегулювання спору або одностороння декларація надсилаються до Суду.

У разі надходження повідомлення із Суду про те, що ним розглядається заява громадянина України або юридичної особи - резидента України, подана проти іншої держави - учасниці Конвенції, Уповноважена особа доводить зазначену інформацію до відома МЗС.

Зазначено, що на Міністерство юстиції покладаються функції органу, відповідального за забезпечення представництва України в ЄСПЛ, координації виконання його рішень, а також інформування Комітету міністрів Ради Європи про хід виконання рішень Європейського суду з прав людини.

Також постановою змінено місяць, коли Міністерство юстиції подає Кабміну звіт про результати діяльності Уповноваженого у справах ЄСПЛ. Звіт буде подаватися щороку в березні (відповідно до попередньої редакції у січні).

Крім того, змінено відповідні повноваження Мінюсту.

Дізнавайтеся про набуття чинності НПА в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА :ЗАКОН. Побачити усі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини