Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гудвіл – грошове визначення ділової репутації компанії

13 серпня 2019, 12:14
2036
0
Автор:
Реклама

Позитивна репутація будь-якої компанії є необхідним складником успіху компанії, що допомагає захистити останню, збільшити вартість її акцій і ринкову вартість загалом. Ділова репутація суб'єкта господарювання впливає на ефективність його діяльності, привабливість для клієнтів, партнерів, інвесторів і попит на відповідні товари, послуги, які пропонує такий суб'єкт господарювання.

Досить часто поняття "ділова репутація компанії" ототожнюють із поняттям "гудвіл". Водночас потрібно зазначити, що це неправильно. Розгляньмо докладніше поняття гудвілу.

Термін goodwill має англійське походження та дослівно перекладається як добра воля.

У рішенні Європейського суду з прав людини від 03.06.86 р. (заяви № 8543/79, 8674/79, 8675/79 та 8685/79 у справі "Ван Марле та інші проти Нідерландів" (Van Marle and Others) визначено, що "гудвіл" (goodwill) - накопичені нематеріальні активи підприємства, що охоплюють її найменування, репутацію, ділові зв'язки (зокрема, і клієнтуру), товарні знаки та ін.; власність "фірми".

Чинне законодавство України, зокрема Податковий кодекс (пп. 14.1.40 ст. 14 ПК України), також містить визначення гудвілу. Гудвіл (вартість ділової репутації) - нематеріальний актив, вартість якого можна визначити як різницю між ринковою ціною та балансовою вартістю активів підприємства як цілісного майнового комплексу, що виникає в результаті використання найкращих управлінських якостей, домінуючої позиції на ринку товарів, послуг, нових технологій тощо. Вартість гудвілу не підлягає амортизації та її не враховують під час визначення витрат платника податку, щодо активів якого виник такий гудвіл.

З одного боку, гудвіл є нематеріальним активом, але головною умовою визнання нематеріального активу є його ідентифікація. При цьому гудвіл є частиною репутації компанії, а тому його не може бути відокремлено від неї.

Детальніше про особливості гудвілу та про способи його захисту читайте у матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини