Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСПЛ отримав другий запит щодо надання консультативного висновку

Реклама

Конституційний суд Вірменії просив Європейський суд з прав людини надати консультативний висновок щодо конституційності статті Кримінального кодексу країни, що передбачає покарання за повалення конституційного ладу.

Вірменія є другою країною, що звернулася щодо висновку відповідно до Протоколу № 16 до Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Франція зробила перший запит, пов'язаний з сурогатним материнством, в жовтні 2018 року. Суд надав консультативне укладення в квітні 2019 року.

Протокол № 16 дозволяє вищім судам і трибуналам, які ратифікувати Протокол, запросити консультативні висновки з принципових питань, що стосуються тлумачення або застосування прав і свобод, визначених Конвенцією або протоколами до неї.

Конституційний суд Вірменії заявив, що його запит був зроблений в контексті двох справ про конституційність ст. 300.1 Кримінального кодексу, за якою порушено кримінальну справу проти колишнього Президента Вірменії Роберта Кочаряна.

Суд і судова установа, що звернулася із запитом, може отримати консультативний висновок тільки у тому випадку, якщо справа знаходиться в його провадженні.

Суд і судова установа, що звернулася із запитом, повинна вказати причини свого запиту і надати інформацію відповідних юридичних і фактичних обставин справи.

Колегія у складі п'яти членів Великої Палати вирішує, чи приймати запит. Колегія суддів повинна мотивувати.

Якщо колегія суддів приймає запит, Велика Палата Суду надає консультативний висновок.

Мета Протоколу № 16 полягає в розширенні взаємодії між ЄСПЛ і національною владою.

Нагадуємо, що огляди ЄСПЛ ви можете знайти в розділі "Практика Європейського суду з прав людини" модуля "Судова практика" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини