Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вирок скасують, якщо його текст відрізняється від проголошеного - ВС

Реклама

Судове рішення проголошується прилюдно негайно після виходу суду з нарадчої кімнати. Головуючий у роз'яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження. Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, та прокурору. Проголошений вирок не може істотно відрізнятися від тексту вироку, наявного в матеріалах кримінального провадження. Порушення цих вимог веде до скасування рішення та його перегляду.

Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного кримінального суду ВС в постанові від 17 липня 2019 року у справі № 500/6587/16.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

У касаційній скарзі прокурор, не оскаржуючи фактичних обставин справи, доведеності винуватості засудженого та юридичної кваліфікації його дій, посилаючись на істотне порушення вимог кримінального процесуального закону, просив скасувати вирок апеляційного суду і призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Прокурор вказував на те, що апеляційний суд після виходу з нарадчої кімнати не проголосив вирок у повному обсязі, обмежившись лише проголошенням короткого змісту фактичних обставин справи та резолютивної частини вироку.

Верховний Суд скасував вирок апеляційного суду та призначив новий розгляд у суді апеляційної інстанції з огляду на таке.

Згідно з положеннями КПК підставами для скасування або зміни судових рішень при розгляді справи в суді касаційної інстанції є істотне порушення вимог КПК, неправильне застосування КК, невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого.

Істотними є такі порушення вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили чи могли перешкодити суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення.

Судове рішення проголошується прилюдно негайно після виходу суду з нарадчої кімнати. Головуючий у судовому засіданні роз'яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається обвинуваченому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, та прокурору.

Апеляційний суд не дотримався зазначених вимог процесуального закону.

Як убачається з аудіозапису судового засідання, суд після виходу з нарадчої кімнати проголосив новий вирок, мотивувальна частина якого істотно відрізнялася від тексту вироку, наявного в матеріалах кримінального провадження. Зокрема, у мотивувальній частині містився текст, який не оголошувався апеляційним судом під час проголошення судового рішення, і, навпаки, відсутній текст, який було оголошено в судовому засіданні.

Крім того, матеріали кримінального провадження не містили даних, які би підтверджували, що вирок апеляційного суду негайно після його проголошення було вручено обвинуваченому та прокурору.

Верховний Суд вважає, що вказані порушення, допущені апеляційним судом, є істотними порушеннями вимог кримінального процесуального закону, які перешкодили суду ухвалити законне та обґрунтоване судове рішення, і є підставами для його скасування.

Як вже писала ЮРЛІГА, вирок скасують, якщо ЄДРСР містить рішення, постановлені суддею під час знаходження в нарадчій кімнаті.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини