Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Використання схожої назви не означає недобросовісну конкуренцію - ВС

Реклама

ТОВ можна притягнути до відповідальності за порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції лише після повного дослідження усіх обставин, які мають значення для справи, та визначив, що мало місце змішування діяльності двох підприємств..

Такий висновок зробила колегія суддів Касаційного господарського суду ВС в постанові від 18 червня 2019 року у справі № 922/1966/18.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

ТОВ «Центральна районна аптека № 16» (Товариство) звернулося до господарського суду з позовом до Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про визнання недійсним рішення адміністративної колегії «Про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладення штрафу".

Суди попередніх інстанцій встановили: рішенням АМК визнано, що Товариство вчинило порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції у вигляді неправомірного використання позначення «АПТЕКА НИЗКИХ ЦЕН» та неправомірного використання позначення «АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН», що нанесені на зовнішні фасади аптечних закладів у м. Харкові, без дозволу (згоди) ТОВ «АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН ХАРКІВ», яке почало використовувати схожий знак для товарів і послуг «АПТЕКА НИЗКИХ ЦЕН» у своїй господарській діяльності раніше. За таке порушення на Товариство накладено штраф.

Колегія суддів КГС ВС з висновками судів попередніх інстанцій не погодилась з огляду на таке.

Підставами для зміни, скасування чи визнання недійсними рішень органів Антимонопольного комітету, зокрема, є:

- неповне з`ясування обставин, які мають значення для справи;

- недоведення обставин, які мають значення для справи і які визнано встановленими;

- невідповідність висновків, викладених у рішенні, обставинам справи;

- порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

Згідно з Законом "Про захист економічної конкуренції" неправомірним є використання імені, комерційного (фірмового) найменування, торговельної марки (знака для товарів і послуг), рекламних матеріалів, оформлення упаковки товарів і періодичних видань, інших позначень без дозволу (згоди) суб`єкта господарювання, який раніше почав використовувати їх, або схожі на них позначення у господарській діяльності, що призвело чи може призвести до змішування з діяльністю цього суб`єкта господарювання.

В основу судових рішень були покладені наявні в матеріалах справи докази, а саме: висновок експертного дослідження у сфері інтелектуальної власності та ліцензійний договір, відповідно до якого ТОВ «АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН ХАРКІВ» надано дозвіл на використання знака для товарів і послуг.

Так, згідно з Законом "Про захист економічної конкуренції" доказами у справі можуть бути будь-які фактичні дані, які дають можливість встановити наявність або відсутність порушення.

Ці дані встановлюються такими засобами:

- поясненнями сторін і третіх осіб, поясненнями службових осіб та громадян;

- письмовими доказами;

- речовими доказами;

- висновками експертів.

Касаційний господарський суд у постанові зазначив, що, розглядаючи позов про визнання недійсним рішення АМК, господарський суд має не встановлювати безпосередньо наявність чи відсутність акту недобросовісної конкуренції з боку Товариства, а зобов'язаний перевірити наявність чи відсутність визначених законом підстав для визнання рішення АМК недійсним.

Судами попередніх інстанцій для прийняття правильного судового рішення належало перевірити повноту дослідження та обґрунтованість висновків рішення АМК і з'ясувати:

- вчинення Товариством дій, що могли призвести до змішування діяльності Товариства з діяльністю ТОВ «АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН ХАРКІВ»;

- кому належить першість у використанні спірного позначення у господарській діяльності (безвідносно до того, чи було зареєстроване таке позначення як знак для товарів і послуг);

- дослідити, як саме згадані дії позивача суперечать торговим та іншим чесним звичаям (яким) у господарській діяльності;

- використання ТОВ «АПТЕКА НИЗЬКИХ ЦІН ХАРКІВ» та Товариством спірного позначення та способи такого використання.

Нагадуємо, що зібрати і проаналізувати медійну інформацію про будь-яку компанію можна за допомогою сервісу SEMANTRUM, який відстежує згадування в інтернет-джерелах, друкованих ЗМІ, телевізійних і радіопрограмах.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини