Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мати не можна лишити батьківських прав, якщо дитина не хоче з нею спілкуватися - ВС

Реклама

Виникнення між дитиною і матір'ю конфлікту чи погіршення їх особистих стосунків, що може мати тимчасовий характер, не є підставою для позбавлення батьківських прав.

Такий висновок зробила колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ВС в постанові від 24 квітня 2019 року у справі №331/5427/17.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Батько звернувся до суду з позовом до матері дитини про позбавлення батьківських прав, зазначивши, що дочка залишилася проживати з ним, перебуває на його повному утриманні, і саме він займається її вихованням і розвитком. Відповідачка від виконання батьківських обов'язків самоусунулась, з дочкою не спілкується, про її фізичний і духовний розвиток не дбає, матеріальної підтримки не надає, так як з березня 2017 року не має роботи. А після припинення спільного проживання матір дитини веде аморальний спосіб життя, зловживає алкогольними напоями, не у повній мірі усвідомлює значення своїх дій і не керує ними, у зв'язку з чим дитина відчуває моральні страждання і почуття сорому за її поведінку.

Крім того, орган опіки та піклування зробив висновок про можливість позбавлення матері батьківських прав.

Місцевий суд задовольнив вимоги позивача, а суд апеляційної інстанції підтримав відповідне рішення, залишивши скаргу відповідачки без задоволення.

Верховний Суд не погодився з рішеннями попередніх інстанцій з огляду на наступне.

Ухилення батьків від виконання своїх обов'язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов'язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об'єктивного з'ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Цей захід впливу є виключною мірою, яка тягне за собою серйозні правові наслідки як для матері, так і для дитини. Він підлягає застосуванню лише тоді, коли змінити поведінку батьків у кращу сторону неможливо, і лише при наявності вини в діях батьків.

При вирішенні судом питання позбавлення батьківських прав визначальним є ставлення матері до дитини, бажання спілкуватися і приймати участь у її вихованні.

У цій справі судами не встановлено обставин, які б свідчили про те, що матір не бажає спілкуватися з дочкою та брати участь у її вихованні, натомість встановлено, що між сторонами існує конфлікт у зв'язку з ініціюванням відповідачкою процедури розірвання шлюбу з позивачем, що негативно вплинуло на її взаємовідносини з дочкою, яка залишилася проживати з батьком.

Та обставина, що на час розгляду справи матеріальним забезпеченням дитини, її вихованням і розвитком займається батько, не свідчить про те, що мати дитини не бажає приймати участь у її утриманні і вихованні, тобто свідомо умисно нехтує батьківськими обов'язками.

Крім того, СК встановлює, що суд може не погодитися з висновком органу опіки та піклування, якщо він є недостатньо обґрунтованим, суперечить інтересам дитини. За таких обставин касаційний суд не погоджується із відповідним висновком органу опіки та піклування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини