Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хоча Президент і скасував Указ, плата за вчинення нотаріальних дій не може бути менша за державне мито

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187100_prezident-skasuvav-61-ukaz

Володимир  Зеленський  підписав Указ № 418/2019, яким визнано таким, що втратив чинність, Указ Президента  від 10 липня 1998 року № 762 «Про впорядкування справляння плати за вчинення нотаріальних дій».

У зв'язку з цим Нотаріальна палата України нагадала, що скасування Указу №762 має відбуватися у іншому порядку з урахуванням положень Конституції  на підставі відповідного закону, який передбачає альтернативне регулювання того чи іншого економічного питання.

Указ № 762 був підписаний в рамках пункту 4 Перехідних положень Конституції України (у редакції 1996 року) , яким передбачено, що Президент протягом трьох років після набуття чинності Конституцією України має право видавати схвалені Кабінетом Міністрів і скріплені підписом Прем'єр-міністра укази з економічних питань, не врегульованих законами, з одночасним поданням відповідного законопроекту до Верховної Ради в порядку, встановленому статтею 93 Конституції.

Такий Указ Президента України вступав в дію, якщо протягом тридцяти календарних днів з дня подання законопроекту (за винятком днів міжсесійного періоду) Верховна Рада України не прийме закон або не відхилить поданий законопроект більшістю від її конституційного складу, і діє до набрання чинності відповідним законом.

Одночасно повідомляється, що нотаріуси при вчиненні нотаріальних дій керуються спеціальним порядком, яким передбачено справляння приватними нотаріусами плати, розмір якої визначається за домовленістю з фізичною або юридичною особою (але не може бути меншим від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії).

Відповідно, оплата вчинюваних нотаріальних дій здійснюється у відповідності до Закону «Про нотаріат», з урахуванням положень Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Крім того, в НПУ вважають, що зі скасуванням Указу вбачається серйозна загроза існуванню державних нотаріальних контор, що є реальною небезпекою для правової системи України та сприятиме розвитку рейдерства.

ЛІГА:ЗАКОН пропонує спеціальний сервіс для захисту від рейдерів: SMS-Маяк, завдяки якому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування проведених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність реєстраційних дій. Спробувати можна за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини