Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нардеп пропонує підтримувати українську освіту за кордоном

Реклама

Народний депутат України Максим Бурбак пропонує створити новий центральний орган виконавчої влади, що буде формувати та реалізувати державну політику в сфері зовнішньої трудової міграції, а також визначити та надати правового статусу закордонним українцям та впровадити заходи щодо підтримки української освіти за кордоном.

Відповідні положення містяться у проекті Закону № 10383 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного захисту трудових мігрантів».

Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект розроблений в зв'язку з численними зверненнями громадян України, що працюють і проживають закордоном, та членів їхніх сімей. До 4 мільйонів українських громадян зараз працюють за кордоном. Виходячи з офіційної статистики, це - понад 10% економічно активного населення України. Дедалі більше - із сім'ями. Соціальні наслідки зовнішньої трудової міграції безпосередньо зачіпають, щонайменше, чверть українських громадян.

Проектом пропонується розширити перелік осіб, на яких поширюється Закон «Про зовнішню трудову міграцію», а саме на:

- трудових мігрантів та членів їх сімей;

- суб'єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном відповідно до законодавства.

Планується, що саме Кабмін буде розробляти і затверджувати основні напрями державної політики у сфері зовнішньої трудової міграції на середньостроковий період, у яких повинні бути зазначені шляхи та способи розв'язання проблем зовнішньої трудової міграції та захисту прав трудових мігрантів і членів їхніх сімей.

Законопроектом уточнюється, що закордонний українець - це особа, яка є громадянином іншої держави (особою без громадянства) або громадянином України, що постійно проживає на території іншої держави та має українське етнічне походження або є походженням з України.

У Закон «Про освіту» пропонується ввести термін «українська освіта за кордоном», який би означав підтримувану державою освітню діяльність з навчання громадян України, що проживають за кордоном, та закордонних українців.

Проектом передбачено право на безоплатне забезпечення підручниками та посібниками, яке поширюється на громадян України, які здобувають українську освіту за кордоном на рівні повної загальної середньої освіти.

Планується доповнити Закон статтею щодо державних гарантій для української освіти за кордоном.

Так, держава повинна буде забезпечувати атестацію та сертифікацію педагогічних працівників української освіти за кордоном, у тому числі шляхом фінансування окремих заходів із Держбюджету України в порядку, встановленому законодавством. Порядок такого забезпечення встановлюватиметься КМ.

Також зазначено, що держава повинна буде сприяти оцінюванню результатів навчання, встановленню еквівалентності освітніх кваліфікацій та підтвердженню рівня кваліфікації здобувачів української освіти за кордоном, в тому числі визнанню документів про освіту, виданих за кордоном.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини