Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Встановлені вимоги до сайтів органів виконавчої влади та текстів НПА

Реклама

Уряд запровадив єдині вимоги до дизайну офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади та доступності інформації для користувачів, які мають порушення слуху, зору, опорно-рухової системи, мови, ментальної сфери.

Відповідну постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціонування офіційних веб-сайтів органів виконавчої влади» № 493 прийнято 12 червня на засіданні Кабміну.

Документи рекомендовано публікувати у форматі тексту безпосередньо на веб-сторінці та у разі потреби доповнювати файлами із зазначенням їх формату та розміру.

У разі відсутності інформації в текстовому форматі, яка опублікована безпосередньо на веб-сторінці, доданий файл повинен мати короткий текстовий опис та дані про його формат та розмір.

Нормативно-правові акти та проекти нормативно-правових актів розміщуються на офіційному веб-сайті у текстовому форматі на веб-сторінці, до якого у разі потреби може бути долучено файли інших форматів.

Також зазначені вимоги безпосередньо до тексту документів.

Текст повинен бути простим і коротким. Його необхідно розбивати на розділи із заголовками, абзацами, уникати довгих речень, складних слів і фраз, спеціальних термінів, а також не загальновживаних абревіатур. Рекомендована довжина речення повинна містити сім - дванадцять слів.

Коефіцієнт контрастності основного тексту повинен становити не менше 4,5:1 відносно фону.

Не допускається використання малих кеглів та декоративних шрифтів.

Крім того, офіційний веб-сайт повинен містити інформацію про права інтелектуальної власності, яка:

- розташована внизу на кожній сторінці із вмістом та помітна;

- стверджує, що матеріали на офіційному веб-сайті є об'єктами права інтелектуальної власності, яке захищається відповідно до законодавства;

- описує умови, за дотримання яких конкретний матеріал може бути використаний іншими особами.

Вміст офіційного веб-сайту повинен розповсюджуватися вільно за умови зазначення авторства.

Користувачі повинні мати можливість поширювати матеріали з сайту в соціальних мережах. На кожній сторінці із вмістом повинен розміщуватися блок з кнопками для розповсюдження.

Вміст сторінок повинно бути оптимізовано для контекстного пошуку за допомогою пошукових механізмів.

Окрім того, зроблені кроки для підвищення рівня безпеки доменних імен державних веб-сайтів - всі домени мають бути підписані за допомогою технології DNSSec та захищені за допомогою SSL сертифіката. Таким чином вони стають більш захищеними від хакерських атак.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини