Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конституція не дозволяє Президенту призначати членів НКРЕКУ: рішення КСУ

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/146116_vsu-reshil-obratitsya-v-ksu-po-povodu-konstitutsionnosti-tarifov-na-svet-i-vodu

Конституційний Суд України визнав неконституційними норми щодо незалежності НКРЕКУ та порядку призначення членів комісії та її Голови.

Рішенням від 13 червня № 5-р/2019 визнано  такими, що не відповідають Конституції, частину першу статті 1, пункт 2 частини першої статті 4, частину першу, абзаци перший, другий частини другої статті 5, абзаци другий, третій, четвертий, тридцять дев'ятий, сороковий частини третьої, частину шосту статті 8 Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг».

НКРЕКУ утворено Указом Президента в 2014 році. Законом Комісію наділено статусом постійно діючого незалежного державного колегіального органу, який здійснює державну владу у визначених законом сферах. Члени Комісії призначаються на посади Указом Президента України; їх повноваження припиняються достроково за рішенням Президента України. Члени Комісії призначаються за результатами відкритого конкурсного відбору, який здійснює Конкурсна комісія, до складу якої входять по дві особи від Президента та ВР і одна особа від Уряду.

КСУ констатував, що утворення постійно діючого незалежного державного колегіального органу, який за функціональним призначенням, сферою діяльності, повноваженнями має ознаки центрального органу виконавчої влади, але не підпорядковується Кабінету Міністрів України і не належить до системи органів виконавчої влади, не узгоджується з Конституцією України.

Центральний орган державної влади, який здійснював би державне регулювання, моніторинг та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг може бути утворений Кабінетом Міністрів із законодавчим визначенням Верховною Радою його організації і діяльності.

КСУ неодноразово зазначав, що Президент та Верховна Рада мають діяти в межах конституційних повноважень, зокрема, щодо участі у формуванні лише тих органів, які передбачені Конституцією України. Парламент не має права визначати у своїх актах повноваження ВР і глави держави виходячи за межі, встановлені конституційними нормами.

Конституцією не передбачено право Президента (як і Парламента) формувати конкурсну комісію та призначати членів НКРЕКУ і достроково припиняти їхні повноваження. Вказані повноваження, закріплені Законом, виходять за межі конституційної компетенції парламенту і глави держави.

Разом з тим, повноваження Кабінету Міністрів можуть визначатись не лише Конституцією, а й законами України. При цьому будь-яке повноваження Кабінету Міністрів України або іншого органу виконавчої влади не може визначатися законом усупереч конституційним приписам.

Разом з тим, щоб не блокувати роботу НКРЕКУ, КСУ відтермінував втрату чинності неконституційних положень Закону для приведення чинного законодавства у цій частині у відповідність до вимог Конституції України.

Неконституційні норми втрачають чинність з 31 грудня 2019 року.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини