Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент підписав подання на звільнення Генерального прокурора

Реклама

Президент підписав подання на звільнення Генерального прокурора Юрія Луценка.

11 червня у Верховній Раді зареєстровано відповідний проект Постанови № 10380 про надання згоди на звільнення Президентом України Луценка Ю. В. з посади Генерального прокурора України.

У поданні Президента йдеться про те, що згідно із Законом "Про прокуратуру" Генеральний прокурор є прокурором органу прокуратури (стаття 15), перебування прокурора на адміністративній посаді у прокуратурі не звільняє його від здійснення повноважень прокурора відповідної прокуратури (стаття 39), єдність системи прокуратури України забезпечується, зокрема, єдиним статусом прокурорів та тим, що Генеральна прокуратура входить до системи органів прокуратури. Звільнення Генерального прокурора з адміністративної посади або припинення повноважень Генерального прокурора на адміністративній посаді не припиняє його повноважень прокурора (стаття 42). Тому, зазначається в поданні, Генеральний прокурор є одним із прокурорів органів прокуратури, який обіймає найвищу адміністративну посаду в Генеральній прокуратурі та прокуратурі України загалом.

Стаття 27 Закону "Про прокуратуру" передбачає, що прокурором Генеральної прокуратури України може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше п'яти років.

Отже, Президент мотивує своє рішення тим, що Ю. Луценко не відповідає встановленим Законом "Про прокуратуру" вимогам до Генерального прокурора України, а тому не може перебувати на цій посаді, а його призначення на посаду відбулось із порушенням Конституції України та Закону "Про прокуратуру".

За словами заступника Глави Адміністрації Президента України Руслана Рябошапки, незважаючи на зміни до закону про прокуратуру щодо того, що Генеральний прокурор не повинен мати юридичної освіти, інші статті закону передбачають, що прокурором Генеральної прокуратури може бути людина, яка має юридичну освіту. «Ця людина здійснює процесуальні функції, і, відповідно, повинна мати як юридичну освіту, так і досвід у сфері права. Луценко такого досвіду не має», - зазначив Руслан Рябошапка.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини