Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Приналежність особи до справи апеляційний суд вирішує у відкритому провадженні – ВС

Реклама

Колегія суддів першої судової палати КЦС ВС при розгляді справи № 360/1938/16 зробила висновок, що суд повинен відкрити провадження для вирішення питання про порушення прав особи і закрити його тільки у разі вивчення всіх обставин.

У цій справі 1 березня 2017 року суд першої інстанції ухвалив рішення про визнання права власності на майно у порядку спадкування після померлої особи.

30 жовтня 2018 року особа, яка не брала участі в справі, подала апеляційну скаргу на це рішення. Скаржник посилався на те, що вказаним судовим рішенням порушені його права та обов'язки як спадкоємця померлої особи.

Постановляючи 23 листопада 2018 року ухвалу про відмову у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою цієї особи, апеляційний суд, посилаючись на положення ст. 358 ЦПК, виходив із того, що оскаржуваним рішенням місцевого суду права особи не порушено.

Верховний Суд не погодився з висновком суду апеляційної інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до частини першої статті 352 ЦПК учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Відмовляючи у відкритті апеляційного провадження, апеляційний суд не врахував, що заявник звернувся до суду як особа, яка не брала участі у справі, вважаючи, що суд вирішив питання про її права та інтереси.

Також апеляційним судом було порушено процесуальний порядок розгляду відповідної скарги.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 362 ЦПК суд апеляційної інстанції закриває апеляційне провадження, якщо після відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою, поданою особою з підстав вирішення судом питання про її права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, встановлено, що судовим рішенням питання про права, свободи, інтереси та (або) обов'язки такої особи не вирішувалося.

Верховний Суд вважає, що апеляційний суд зробив передчасний висновок про те, що оскаржуваним рішенням місцевого суду не порушено права особи, фактично надав оцінку доводам апеляційної скарги по суті, що можливо лише в межах відкритого апеляційного провадженняз дослідженням усіх обставин справи та оцінкою доказів на підтвердження чи спростування доводів заявника про порушення його прав оскаржуваним судовим рішенням.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини