Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КСУ вислухав сторони і прийме рішення щодо розпуску ВР у закритому форматі

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186418_deputati-zbirayutsya-viznati-ukaz-pro-rozpusk-vr-nekonstitutsynim

Сьогодні, 11 червня, Конституційний Суд України з 10ї ранку в прямому ефірі розглядав конституційне подання 62 народних депутатів України щодо відповідності Конституції Указу Президента № 303/2019 «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».

Нагадаємо, Володимир Зеленський призначив вибори до ВР на 21 липня. Виборчий процес стартував 24 травня.

В ході засідання представники депутатів наголошували, що Указ не містить правового обгрунтування дострокового припинення повноважень Парламенту, що порушує принцип правової визначеності. Крім того, вони вважають, що встановлення наявності юридичного факту як підстави для розпуску ВР не віднесено до конституційних повноважень Президента. Президент має право видати Указ за умови відсутності коаліції більше ніж місяць від дня припинення її діяльності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186715_u-konstitutsynomu-sud-prezidenta-predstavlyatime-fedr-venslavskiy

Своєю чергою, представник Президента в КСУ Федір Веніславський доводив, що Указ є правомірним, оскільки коаліція припинилася набагато раніше, ніж про це заявили депутати. Про що свідчить і відсутність достовірних списків депутатів коаліції, які вимагала і не отримала Адміністрація Президента. Також пан Веніславський апелював до даних соцопитувань, які показали вкрай низький рівень довіри суспільства до Парламенту.

Під кінець робочого дня головуюча у засіданні - голова КСУ Наталя Шаптала оголосила про закриття відкритої частини судового засіданні і про перехід слухання в закритий формат.

Ухвалене рішення буде розміщено на сайті КСУ і в ІПС ЛІГА:ЗАКОН,

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини