Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП, який не отримує доходу, може не платити ЄСВ

Реклама

Кіровоградський окружний адміністративний суд, розглянувши справу № 340/453/19, зробив висновок, що ФОП на спрощеній системі оподаткування, який не отримує дохід (не здійснює підприємницьку діяльність), не зобов'язаний сплачувати ЄСВ.

Аргументи викладені у рішенні суду від 23 травня 2019 року. Відслідковувати позиції вищих судів з цього питання можна, поставивши справу на контроль у VERDICTUM.

Суд зазначив, що з фізичних осіб-підприємців, що лише зареєстровані в ЄДРПОУ, але діяльність не проводять, оскільки перебувають у трудових відносинах, не можна стягнути єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Перевірити свій (або свого котрагента) статус в ЄДРПОУ легко в системі CONTRAGENT.

Закон "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування"  не містить застереження для фізичних осіб-підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, стосовно сплати внеску незалежно від отримання доходу.

Внесок нараховується виключно на визначену самостійно суму доходу і обмежений мінімумом і максимумом.

Також суд вважає, що Управління мало право нарахувати внесок, прийнявши вимогу про його сплату, на підставі:

- акту перевірки;

- звітності, що подається платниками до органів доходів і зборів;

- бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суми виплат (доходу), на суми яких відповідно до Закону нараховується внесок.

Суд скасував вимогу про стягнення ЄСВ, оскільки позивач не подавав звітність, Управління чи інший державний орган не проводили перевірку стосовно позивача, бухгалтерські та інші документи не були надані. Разом з тим, відомості з інтегрованої картки платника внеску та з Реєстру не входять до переліку "інших документів", оскільки не підтверджують суми виплат (доходу). Такі відомості є підставою призначення перевірки, під час проведення якої у платника внеску виникає право надати пояснення, котре становить мінімальний стандарт права особи на участь у процесі прийняття рішення.

Підготуватись до перевірки можна за допомогою модулю "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини