Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Lviv Legal Business Forum про тренди та бренди

10 червня 2019, 15:37
648
0
Автор:
Реклама

У Львові вже вдруге відбувся бізнес-форум, присвячений обговоренню трендів та розвитку юридичного ринку.

Перша сесія була присвячена обговоренню розвитку юридичних послуг. Модерував сесію Ярема Кондратюк, керуючий партнер Kodary Partners Law Firm.

Зокрема, Тетяна Бенько, партнер Legal Marketing Solutions, ідеолог та дослідник LegalTalents.Report, надала детальний огляд чотирьох чинників формування правил гри на ринку, які будуть в перспективі 2019-2021х рр.:

«1. Будьте розважливими. Пам'ятайте: рiст важливий не заради росту, а заради ефективного й прибуткового розвитку.

2. Будьте проактивними, коли йдеться про взаємодію з клієнтами. Комунікуйте, комунікуйте і ще раз комунікуйте.

3. Будьте корисними, якщо маєте бажання отримати перемогу в конкурентній боротьбі за бюджети клієнтів.

4. Будьте шанобливими до якісної аналітики. Думайте i робіть висновки в інтересах власного бізнесу».

Ганна Родюк, заступниця головного редактора «Юридична газета», говорила про необхідність юридичних рейтингів з позиції їх затребуваності у глобальному вимірі.

Вона зазначила, що перш ніж подавати анкету для участі, треба з'ясувати:

- Хто є організатором рейтингу, адже необхідно знати компанію, яка працюватиме з наданими вами даними, та довіряти їй;

- Яка методологія дослідження: на які критерії вашої роботи звертає увагу дослідник та як вимірює її успіх;

- Якою буде інтерпретація: який вигляд матиме проаналізована інформація та в якому вигляді вона відображатиметься.

Анна підкреслила - важливо пам'ятати, що якісне заповнення анкети для участі в рейтингу надає більше шансів для релевантної оцінки роботи юридичної фірми.

Сергій Матвіїв, керуючий партнер АО “Матвіїв та Партнери”, адвокат, розповів про капітальний ремонт компанії на власному досвіді.

Серед основних тез він виділив:

1. Для успішного капітального ремонту офісу першочерговою є робота над собою;

2. Перед виявленням потреб клієнта - виявіть власні. Робота має починатися з власних цінностей та позиціонування.

3. «Бренд - це не тільки красива картинка». Під кожним його міліметром - ти сам. Врешті-решт те, чим завершується весь процес - це стратегія твоєї поведінки в наступні 3 роки.

4. Треба працювати не тільки під час ремонту компанії, але і після його завершення. «Ремонт легко почати, та його ніколи не закінчиш», - зазначає Сергій.

5. Важливо чесно розуміти співвідношення між тим, яким би ти себе хотів бачити і ким ти є насправді.

Про стратегію «юридичний бутік», її переваги та ризики, та про те, яку роль вона відіграє в ринковій грі, учасники мали змогу дізнатися від Дениса Бугая.

«Світовий тренд наступний: великі стають великими, середні вмирають, малі стають бутіками, чи стають це меншими і більш збалансованими» Олександр Хващинський.

За словами адвоката, бутік - це реальна можливість капіталізувати знання та навички і займатися улюбленою справою, та при цьому давати серйозну рентабельність з розумністю бюджетів на BD/PR. В свою чергу, авторитетність бутіка надає +30% ціни від ринку, а рентабельність досягається за рахунок масштабування:

«Ті проекти, які ваші колеги роблять 3й чи 5й раз - ви робите у 30й раз, відповідно ваша підготовка вища, а процеси автоматизовані. Ви робите це швидко, ефективно і масштабуєте ці проекти на наступних клієнтів».

Під час другої сесії обговорювалась IT-сфера юридичного ринку. Модератор сесії, Ігор Маркевич, партнер Amigo Partners, зазначив: «Обмежений бюджет на ІТ - це те ж саме, що обмежений бюджет на бізнес у цілому. Важко уявити бізнес, в якому ІТ не має значення».

Чому Legal Tech не вирішує всі проблеми юридичного бізнесу? Відповідь на це питання надала Наталя Василечко, адвокат, партнер АО «Бачинський та партнери», керівник практики IT права у Львові, детально розглянувши питання проблеми виховання кваліфікованих кадрів, серед яких:

1. До 50% завдань, які сьогодні виконують молодші юристи, могли б виконувати Legal Tech рішення. Людина втрачає можливість навчитися будувати власні алгоритми, користуючись вже готовими рішеннями.

2. Проблеми «шаблонів», тотальна роботизація процесів. Будь які стандарти обмежують.

Розробники завжди мають можливість думати глибше. Юристи-користувачі ж цей момент обходять.

Також вона розглянула проблеми усунення «людського фактору» та неготовності галузі:

«Професія юриста як жодна інша пов'язана з прийняттям рішень. Допустимість передачі функцій прийняття рішень від людей і технологій викликає більше побоювань і запитань».

Олег Смотров, Co-founder «Дом юриста», розповів про впровадження автоматизованих систем в юридичну практику, поділившись інсайдом ввід розробників:

«Головний ресурс юриста - це його час. Та згідно статистики, 84% юристів вбачають успіх їх практики у збільшенні прибутків, 30% або 2,4 години на день складає коефіціент утилізації за звичайний 8-годинний робочий день, 5,6 годин на день втрачається юристами і не потрапляють в оплачувані рахунки клієнтів, 44% погоджуються з тим, що білінг і розуміння звітності є важливим при визначенні цілей».

Для більшості юридичних фірм автоматизація неоплачуваних адміністративних задач дозволить зробити кожного працівника фірми більш продуктивним.

Що лякає юристів?

1. «Чорна скринька» CRM/BPM в невідомій хмарі

2. Нововведення, які не притаманні юридичній роботі

3. Необхідність вчитися «розбиратися» в «технологіях»

4. Цифри, які вскривають роботу всіх і кожного

5. Необхідність витрачати гроші

«Так, автоматизовані системи коштують гроші. Але невикористання їх сьогодні коштує дорожче. Так, всі CRM-системи страшні. Страшні, як автоматична гвинтівка, яка надається погратися дитині.

Але CRM-система, як клюшка надана професійному ігроку в гольф, знаходиться в правильних руках і може стати потужним інструментом компанії і збільшення її вартості», - підкреслив юрист.

Третя сесія під модеруванням Наталії Якібчук, партнера АО «KPLT» розпочалась з виступу Яни Собко, редактора неформатного юридичного видання Lойер, під час якого вона поділилася лайфхаками щодо написання цікавих юридичних статей простою мовою.

«Рецепту як такого немає, але притримуючись певних порад, ви зможете прокачати свої скіли з написання текстів нормальною мовою», - зазначила Яна.

У своїй доповіді редактор закликала до руйнування шаблонів:

«Наразі юридичні видання в Україні можна поділити на дві категорії - динозаври і єдинороги», - зауважила редактор, і порадила не бути тими, що не бажають адаптуватися до сучасних тенденцій, бо, як абсолютно точно відомо з досвіду ящурів - це ні до чого позитивного призвести не може.

«Я закликаю юристів пам'ятати: ваші тексти читають, не тільки ваші колеги, але і нормальні люди, які не розуміють написаного», - підкреслила Яна.

Доповідь Олега Іванова, адвоката, члена Дисциплінарної палати КДК адвокатури Львівської області була присвячена етичній рекламі. Юрист розповів рекламуванні адвокатських послуг слід притримуватися етичних правил. За його словами, реклама має бути зрозумілою, естетичною та достовірною, викладатися чітко та бути об'єктивною. Юрист також зауважив, що не слід при рекламуванні надавати безпідставні надії та гарантії.

Оксана Кожухівська, менеджер з маркетингу та зв'язків з громадськістю Baker McKenzie присвятила свій виступ темі щодо просування контенту в соціальних мережах та медіа платформах.

«Юристи зараз чудово справляються з тим що вони створюють контент, але як вони це роблять?»

Вона зазначила, що відповідно до власної мети, та плану її просування необхідно:

1. Запитати себе, яким буде створений контент, що наблизить вас до цієї мети;

2. Створювати той контент, який допоможе отримати клієнтів з пріорітетної для вас практики;

3. Дивитися на те, що ви створюєте з точки зору і логіки читача:

«Те, що цікаво Вам - не завжди може бути таким для споживача»;

3. У просування теж є своя стратегія. Публікація контенту не є гарантією його успіху.

4. Варто ставити собі питання для усвідомлення цілей створення свого контенту;

5. Простота не означає примітивізм.

Також вона підкреслила необхідність системної роботи над практичними навичками створення контенту незалежно від об'єму витраченого на це часу, а також надала 31 спосіб просування контенту.

На завершення заходу виступила Ірина Химчак, співзасновник і партнер групи BeCentric з майстер-класом «Виправляємо «старі» підходи до юрмаркетингу на нові».

Ірина допомогла учасникам заходу об'єднати набуті впродовж форуму знання, на прикладах з реальних кейсів, продемонструвавши, що вони працюють в будь-яких секторах, не лише юридичному. Зокрема, вона розповіла про юридичні бренди, побудову бренд-платформи, а також про омніканальну стратегію розвитку бізнесу та дослідження клієнтських груп.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини