Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186816_nabu-blshe-ne-mozhe-oskarzhuvati-koruptsyn-ugodi-v-sud

1. Визнано неконституційною норму щодо права НАБУ подавати до суду позови про визнання недійсними угод

Рішенням КСУ від 6 червня № 4-р(ІІ)/2019 визнано неконституційним положення пункту 13 частини першої статті 17 Закону "Про Національне антикорупційне бюро України", відповідно до якого Бюро мало право "за наявності підстав, передбачених законом, подавати до суду позови про визнання недійсними угод у порядку, встановленому законодавством України". Представництво інтересів держави в суді саме у сфері боротьби з корупцією відповідно до Конституції забезпечує Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186780_ksu-vdnoviv-pravo-na-povernennya-plati-za-zemlyu-splachenu-v-perod-ato

2. Визнано неконституційним скасування права на повернення платникам податків сум плати за землю у період проведення АТО

Рішенням КСУ № 3-р(І)/2019 від 5 червня визнано неконституційними норми Закону № 1989-VIII, згідно з якими нараховані та сплачені за період проведення антитерористичної операції суми плати за землю та земельні ділянки, розташовані на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, та/або території проведення АТО, не підлягають поверненню на поточний рахунок платника податку, не спрямовуються на погашення грошового зобов'язання (податкового боргу) з інших податків, зборів, не повертаються у готівковій формі за чеком у разі відсутності у платника податків рахунка в банку.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186803_pravo-na-pensyu-za-vislugu-rokv-blshe-ne-povyazano-z-dosyagnennyam-vku

3. Визнано неконституційною прив'язку права на пенсію за вислугу років з досягненням певного віку

 Рішенням КСУ № 2-р/2019 від 4 червня визнано неконституційними положення пункту "а" статті 54, статті 55 Закону "Про пенсійне забезпечення" зі змінами, внесеними законами № 213-VIII№ 911-VIII. Таким чином, скасовано підвищення вікового цензу для виходу на пільгову пенсію льотчиків, артистів і освітян:  втрата професійної працездатності або придатності не пов'язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186793_priynyato-zakon-pro-promisloviy-bezvz

4. Законодавство у сфері технічного регулювання гармонізовано з вимогами ЄС

6 червня прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації актів законодавства Європейського Союзу у сфері технічного регулювання" (проект № 10183). Згодом почнеться офіційна процедура оцінки готовності України до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції. Закон прийнято з метою адаптації національного законодавства в частині технічних регламентів та оцінки відповідності до законодавства Європейського Союзу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186790_rada-dala-start-rozvitku-profesyno-peredvishcho-osvti

5. Прийнято Закон  "Про фахову передвищу освіту"

6 червня принято Закон "Про фахову передвищу освіту" (проект № 8321-д). Фахова передвища освіта спрямована на формування та розвиток освітньої кваліфікації, що підтверджує здатність особи до виконання типових спеціалізованих завдань у певній галузі професійної діяльності, пов'язаних з виконанням виробничих завдань підвищеної складності та/або здійсненням обмежених управлінських функцій, що характеризуються певною невизначеністю умов та потребують застосування положень і методів відповідної науки, і завершується здобуттям відповідної освітньої та/або професійної кваліфікації. Фахова передвища освіта здобувається на основі повної або базової середньої освіти. Здобуття фахової передвищої освіти на основі базової середньої освіти здійснюється з одночасним здобуттям повної загальної середньої освіти та отриманням відповідного документа про повну загальну середню освіту. Спеціалізована фахова передвища освіта  здобувається за мистецьким, спортивним чи військовим напрямками.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186783_ukhvaleno-zakon-pro-timchasov-sldch-koms-vr-u-protsedur-mpchmentu

6. Прийнято Закон про тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради, задіяні в процедурі імпічменту Президента

6 червня Верховна Рада прийняла Закон "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" (проект № 1098), який передбачає запровадження процедури імпічменту Президента. Спеціальна тимчасова слідча комісія ВР - колегіальний тимчасовий орган, що утворюється у складі народних депутатів України, спеціального прокурора і спеціальних слідчих, завданням якого є проведення розслідування обставин щодо вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину, викладених у підписаному більшістю народних депутатів України від конституційного складу Парламенту поданні про ініціювання питання про усунення Президента з поста в порядку імпічменту.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186782_vr-krimnalzu-zlochini-proti-mzhnarodnogo-prava

7. Кримінальне законодавство гармонізують з положеннями міжнародного права

6 червня Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект № 9438 щодо гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права. Метою законопроекту є криміналізація так званих основних злочинів за міжнародним правом (геноцид, агресія, злочини проти людяності та воєнні злочини) та забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання безкарності зазначених злочинів. Особи, які вчинили агресію, злочини проти людяності, воєнні злочини або геноцид, притягуватимуться до кримінальної відповідальності незалежно від місця вчинення злочину. До таких осіб, а також тих, що вчинили катування, не зможуть застосувати звільнення від кримінальної відповідальності.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186752_dtey-bez-shcheplen-ne-vzmut-v-ditsadok

8. Верховний Суд підтвердив право дитсадків не приймати малюків без щеплень

У постанові від 17 квітня 2019 року у справі № 682/1692/17 міститься висновок про законність відмови прийняти в дитсадок дитини, якій не зробили щеплення. Вимога про обов'язкову вакцинацію населення проти особливо небезпечних хвороб з огляду на потребу охорони громадського здоров'я, а також здоров'я зацікавлених осіб, є виправданою. Тут превалює принцип важливості суспільних інтересів над особистими, однак лише у тому випадку, коли таке втручання має об'єктивні підстави - тобто було виправданим. Батьки мають право відмовитися від проведення обов'язкових щеплень дитині. Але дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем, заборонено відвідувати дитячий заклад.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186711_obovyazkoviy-tekhoglyad-dlya-legkovikh-avto-khochut-vdnoviti-z-2022-roku

9. З 2022 року можуть відновити обов'язковий техогляд легкових авто 

На громадське обговорення винесено проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами з іншого боку». Пропонується з 1 січня 2022 року ввести обов'язкову перевірку на придатність до експлуатації ТЗ, призначених для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев'ять із місцем водія включно, що використовуються для забезпечення потреб, не пов'язаних із підприємницькою та/або господарською діяльністю.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186681_zmnilisya-pravila-znyattya-gotvki

10. Змінилися правила зняття готівки в банках

3 червня набули чинності зміни до Інструкцію про ведення касових операцій банками в Україні щодо посилення контролю за готівковими розрахунками. Банк має, з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, вивчити клієнтів - суб'єктів господарювання, які отримують готівку, а також отримати  підтверні документи, на підставі яких здійснюються готівкові розрахунки (закупівельні акт, відомість; податковий розрахунок сум доходу; договори поставки, транспортування, зберігання; інші звітні документи).

Марина Ясинська, головний редактор ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини