Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кодекс України з процедур банкрутства: нові можливості для кредиторів і боржників

6 червня 2019, 13:26
1332
0
Автор:
Реклама

Тренд у стилі "банкрутство"

Цей рік виявився насиченим темою банкрутства. Неочікуване ухвалення проекту кодексу з процедур банкрутства, жваве обговорення професійною спільнотою, активна участь усіх зацікавлених учасників ринку, безліч змін і поправок, потім досить довге очікування підписання Президентом - і нарешті з жовтня в Україні запрацює новий звід законів - Кодекс України з процедур банкрутства. Як він працюватиме, безперечно, покаже практика. Але те, що немає балансу інтересів кредиторів і боржника, можна побачити вже сьогодні.

Якщо говорити про особливості функціонування цього інституту в розвинених країнах, то слід зауважити, що одні віддають перевагу так званому прокредиторському напряму (наприклад, Великобританія), інші - проборжниковому (США, Німеччина, Франція). Проте, усі намагаються вирішити проблему таким чином, щоб кредитор не зазнав тотальної втрати своїх коштів, а боржник мав можливість зберегти обличчя й вирішити всі фінансові проблеми в законний спосіб.

Автори ж українського Кодексу переконані, що його норми сприятимуть посиленню ефективності процедури банкрутства в Україні, наблизять її до світових стандартів і забезпечать належний рівень захищеності прав кредиторів та боржників.

Працює на кредитора

На мою думку, Кодекс є прокредиторським: уся процедура передбачає швидкісний підхід до реалізації майна боржника та максимальне задоволення фінансових вимог кредитора, вектор регулювання відносин неплатоспроможності спрямовано на пріоритетний захист інтересів кредитора. Це відповідає заявленим цілям щодо підвищення позиції України в рейтингу Doing Business. Власне, сама назва Кодексу задає тон на ліквідацію. Натомість, на відміну від його приписів, нормами поки що чинного Закону "Про відновлення платоспроможності або визнання банкрутом" установлено пріоритетність санаційних процедур і продовження бізнесу.

Доступність

Кодексом зроблено доступним процес входження боржника в процедуру банкрутства. Кредитору вже не потрібно забезпечувати законодавчо встановлений на сьогодні мінімум суми заборгованості та надавати докази виконання рішення. Відповідно ж до Закону кредитор може ініціювати процедуру банкрутства за наявності безспірної вимоги в розмірі не менш як 300 мінімальних заробітних плат. На підтвердження безспірності має бути рішення суду щодо вимоги, яке набрало законної сили, а також докази відкриття виконавчого провадження.

Детальніше про процедуру продажу активів боржника та вибір арбітражного керуючого читайте в матеріалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцініть увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини