Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент вирішив повернути відповідальність за незаконне збагачення

Реклама

3 червня Президент Володимир Зеленський зареєстрував у ВР законопроєкт № 10358 щодо відповідальності посадовців за незаконне збагачення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184484_prezident-virshiv-povernuti-krimnalnu-vdpovdalnst-za-nezakonne-zbagachennya

Розроблений спільно з національними та іноземними експертами законопроєкт запроваджує новий механізм конфіскації незаконних активів посадовців - за рішенням суду у цивільному порядку без обвинувального вироку, а також повертає покарання для чиновників за незаконне збагачення - статтю Кримінального кодексу, яку в лютому 2019 року Конституційний Суд визнав неконституційною.

Запропонована стаття 368-5 КК передбачає позбавлення волі чиновника на 5-10 років із позбавленням права обіймати певні посади протягом 3 років за набуття активів, вартість яких перевищує його доходи принаймні на 20 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 тис. грн).

Під активами розуміються грошові кошти, в тому числі готівкові, кошти на банківських рахунках або на зберіганні в інших фінансових установах, інше майно і права на нього, нематеріальні активи, а також роботи або послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184530_u-parlament-zarestrovano-shche-dva-zakonoproekti-pro-nezakonne-zbagachennya

Цивільний кодексі пропонують доповнити пунктом, що такі активи можуть бути вилучені після визнання їх необґрунтованими.

Розгляд справ про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави планується покласти на Вищий антикорупційний суд.

У разі встановлення за результатами повної перевірки декларації факту необґрунтованості активів Національним агентством України з питань державної служби чиновнику надається можливість протягом десяти робочих днів надати письмове пояснення за таким фактом із відповідними доказами. У разі недоведення посадовцем законності збагачення Національне агентство інформує про це Національне антикорупційне бюро та Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184645_v-radu-prodovzhuyut-nadkhoditi-zakonoproekti-pro-vdpovdalnst-za-nezakonne-zbagachennya

Спірним є запропонований п.1 ч. 2 ст. 290 ЦПК відповідно до якого позов пред'являється щодо необґрунтованих активів набутих протягом трьох років до дня набрання чинності Законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів", якщо різниця між вартістю активів і доходами особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у п'ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день набрання чинності названим вище Законом.

Зокрема, згідно зі статтею 58 Конституції, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184420_stattyu-kk-pro-nezakonne-zbagachennya-skasovano-ksu-oprilyudniv-rshennya

Будьте в курсі набуття чинності нормативними актами за допомогою модулю «Календар юриста» ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Як вже писала ЮРЛІГА, у Парламенті вже 14 законопроектів про повернення відповідальності за незаконне збагачення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини