Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обов'язковий техогляд для легкових авто хочуть відновити з 2022 року

Реклама

Проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки колісних транспортних засобів відповідно до вимог Угоди про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами з іншого боку» опублікований для громадського обговорення Міністерством інфраструктури.

Міністерство пропонує з 1 січня 2022 року ввести обов'язкову перевірку на придатність до експлуатації ТЗ, призначених для перевезення пасажирів з кількістю місць для сидіння не більше ніж дев'ять із місцем водія включно, що використовуються для забезпечення потреб, не пов'язаних із підприємницькою та/або господарською діяльністю.

Техогляд планують зробити обов'язковим в наступних випадках:

- при реєстрації/перереєстрації ТЗ;

- при зміні власника ТЗ;

- при зміні або модифікації систем або їх складових ТЗ, що впливають на безпеку дорожнього руху або навколишнього природного середовища;

- при виїзді ТЗ за межі зони митного контролю України.

Кодекс України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити статтею 1213 щодо санкцій до водіїв комерційних ТЗ, які своєчасно не пройшли техогляд. Таке порушення тягне за собою накладення штрафу в розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Штрафи за несвоєчасний техогляд пропонують збільшити з 20 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто з 340 до 1700 гривень.

Контроль за дотриманням термінів проходження техоглядів хочуть покласти на Національну поліцію.

Також Міністерство інфраструктури планує ввести щорічний техогляд таксі та комерційних авто з моменту першої реєстрації.

У проекті зазначається, що водії комерційних авто, які здійснюють міжнародні перевезення, повинні будуть мати свідоцтво професійної компетентності вже з 1 січня 2020 року, а водії, які здійснюють внутрішні перевезення, з 1 січня 2022 року.

Комерційні авто, які здійснюють міжнародні перевезення, планують з 1 липня 2019 року зобов'язати обладнувати пристроями для обмеження швидкості. А ті водії, які здійснюватимуть внутрішні перевезення, повинні будуть обладнати ТЗ пристроями для обмеження швидкості з 1 січня 2020 року.

Нагадуємо, що обов'язковий техогляд авто скасували в Україні влітку 2011 року для усунення надмірного державного контролю у сфері автомобільних перевезень.

Як вже писала ЮРЛІГА, обов'язковий техогляд авто буде запроваджуватися поетапно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини