Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Студента до 23 років мають утримувати батьки, навіть якщо він вчиться заочно – ВС

Реклама

Касаційний цивільний суд Верховного Суду при розгляді справи № 644/3610/16-ц (провадження № 61-12782св18) зробив висновок щодо обов'язку батьків сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що та вчиться заочно і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги.

Суди попередніх інстанцій визначили, що повнолітня дитина, яка навчається заочно, не має права на аліменти. Суд аргументував це можливістю дитини працювати та заробляти собі на життя, що знімає з батьків обов'язок її утримання.

ВС не погодився з таким рішенням судів першої та апеляційної інстанцій.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170295_bezrobtn-batki-tezh-zobovyazan-platiti-almenti-na-ditinu---vs

Сімейним кодексом передбачено принцип рівності прав та обов'язків батьків: брати участь у матеріальних витратах зобов'язані обоє з батьків, незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

Якщо повнолітня дитина продовжує навчання і у зв'язку з цим потребує матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати її до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Також відповідно до пункту 20 постанови Пленуму ВСУ від 15 травня 2006 року № 3 обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів:

- досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;

- продовження ними навчання;

- потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі;

- наявність у батьків можливості надавати таку допомогу (батьки самі мають бути працездатними та мати такий заробіток, який дозволив би їм утримувати себе та свою повнолітню дитину).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183443_zdoroviy-student-mozhe-ne-utrimuvati-druzhinu-shcho-vikhovu-ditinu-yakshcho-u-nogo-nema-dokhod

Отже, обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття, не залежить від форми навчання.

Зразки позовних заяв про стягнення аліментів можна знайти в модулі "Типові договори та шаблони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також в ІПС ЛІГА:ЗАКОН є модуль «Калькулятор штрафів», де можна розрахувати пеню за прострочення сплати аліментів.

Як вже писала ЮРЛІГА, аліменти на студента стягуються щомісячно з урахуванням канікул.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини